Placki ziemniaczane wielu osobom kojarzą się z beztroskimi czasami i obiadem przygotowywanym przez ukochaną babcię. Wiadomo, że babcie znały fenomenalne sekrety, dzięki którym ich dania smakowały niesamowicie dobrze i praktycznie były nie do odtworzenia.
Niektórych sekretów nigdy nie poznamy
Wiele z tych sekretnych trików nigdy nie ujrzały światła dziennego. Wiemy jednak, jakim sposobem babcie sprawiają, że placki ziemniaczane mają idealną konsystencje i smak.
Przede wszystkim ważne jest dokładne odciśnięcie ziemniaków. Nasze babcie wykorzystywały do tego tetrę, jednak bardzo dobre sprawdzi się także gaza czy lniana ściereczka.
Koniecznie o tym pamiętajcie
Jednak najważniejsza jest jeszcze jedna zasada. Babcie doskonale wiedziały, że sekret tkwi w szczegółach oraz dokładności. Przy przyrządzaniu placków ziemniaczanych koniecznie trzeba pamiętać, że na jeden kilogram ziemniaków używamy tylko 1 łyżkę mąki. Ani mniej, ani więcej. Dzięki temu placki ziemniaczane będą idealnie chrupiące, a ich smak przeniesie nas do czasów dzieciństwa.