Szybkie i pyszne rogaliki drożdżowe są idealnym wyborem dla osób, które chcą szybko coś zjeść. Proste w przygotowaniu i obłędne w smaku. Poznaj przepis.
Rogaliki to jedna z najpopularniejszych przekąsek na całym świecie. Przyrządzane z ciasta drożdżowego. Podawać je można jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do innych potraw. Najczęściej robimy je z takimi dodatkami jak cukier puder, miód, dżem lub czekolada.
Jedną z największych zalet szybkich rogalików jest prostota wykonania. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Są one również bardzo uniwersalne i mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poznaj przepis, który zawsze się udaje.
Szybkie i pyszne rogaliki drożdżowe. Przepis
Składniki:
» 3 szklanki mąki pszennej
» 4 łyżki cukru
» 2 jajka
» 1 szklanka mleka
» 2 łyżki masła
» 14 g suszonych drożdży
» szczypta soli
Przygotowanie:
Do mąki wsyp suszone drożdże, sól, cukier, a potem zalej całość ciepłym mlekiem. Wyrabiaj ciasto, a następnie dolej rozpuszczone i ostudzone mało. Wyrób do momentu, aż ciasto będzie jędrne i i gładkie, a potem odstaw do podwojenia objętości w ciepłe miejsce na 30 minut.
Potem włóż ciasto na blat osypany mąką, następnie delikatnie rozwałkuj na cienkie koło. Przekrój na części, a potem na każdej z nich ułóż odrobinę dżemu lub kremu. Zwiń, a potem odkładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostaw na 20 minut, a następnie posmaruj je jajkiem z odrobiną miodu. Dzięki temu skórka lekko się skarmelizuje. W tym czasie nagrzej piekarnik na 180 stopni i piecz rogale przez 20-30 minut. Smacznego!