Po jajka na twardo sięgamy dość często i nie ma w tym nic złego. Stanowią źródło pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych. Są też smaczne i nie ma znaczenia, czy faszerujemy je pieczarkami, czy podajemy z dodatkiem majonezu. Poznajcie patent na ugotowanie dużej ilości jajek na twardo bez wody. Przyda Wam się jedno urządzenie, które na pewno macie w swoim domu.
Większość osób jajka na twardo gotuje w rondelku. Ale czasami, gdy potrzebujemy większej liczby jajek, np. na śniadanie w rodzinnym gronie, możemy skorzystać z innego sposobu, a na pomoc przyjdzie nam piekarnik. Zaskoczeni? Być może, ale jajka na twardo z piekarnika to naprawdę doskonały patent.
Gotowanie jajek na twardo w piekarniku krok po kroku
Od tej pory ugotowanie sporej ilości jajek na twardo nie będzie stanowiło dla Was najmniejszego problemu. Zwyczajnie umieśćcie w niedużych odstępach wybraną ilość jajek na kratce piekarnika i ustawcie temperaturę 160 stopni Celsjusza (grzanie góra-dół). Zacznijcie odliczać 30 minut dopiero od chwili, gdy urządzenie się rozgrzeje. Jajka na twardo zanurzcie w zimnej wodzie, a potem obierzcie.
Polecamy też: Wegański majonez, który smakuje jak klasyczny. Zrobisz go w 5 minut.