Jak przechowywać natkę pietruszki, aby zachowała świeżość na dłużej? Poznaj niesamowity patent. Obejdzie się nawet bez mrożenia.
Natka pietruszki to zioła pełne aromatu. Ale, nawet gdy włożymy ją do wody, to nie przetrwa długo. Jej liście więdną dość szybko, a takie nie wyglądają zbyt apetycznie. Co zrobić z dużym zapasem tej zielonej przyprawy? Poznaj 1 patent, który pozwoli Ci ją sprawnie zakonserwować.
Przygotowanie natki pietruszki do dłuższego przechowania
Na początku do naczynia wlej wodę i dodaj do niej 1 łyżkę sody oczyszczonej. W takim roztworze zanurz natkę. W ten sposób zostaną z niej usunięte wszystkie zanieczyszczenia. Potem dokładnie wytrzyj pietruszkę czystą szmatką.
Teraz zdezynfekuj deskę do krojenia: skrop ją octem i przetrzyj ściereczką. Na desce umieść nać i pokrój ją tak jak chcesz. Potem weź słoik i jego dno wyłóż złożonym ręcznikiem kuchennym. Wsyp tam rozdrobioną pietruszkę, a następnie zakręć słoik i wstaw go do chłodziarki. Nać w takiej formie możesz trzymać przez maksymalnie jeden miesiąc. Warzywo nie utraci swojego smaku i zapachu, a mrożenie wcale nie będzie konieczne.
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ze słoików?
Nać musisz koniecznie przechowywać w suchym słoiku. Poza tym nie powinien on pachnieć innymi daniami. A aromat niektórych produktów spożywczych, np. ogórków kiszonych jest trudny do zneutralizowania. Na szczęście mamy na to sprawdzony patent.
Wlej do słoika ocet i dodaj sodę oczyszczoną. Gdy powstała piana będzie powoli opadać, wtedy zakręć naczynie i zacznij nim zwinnie potrząsać. Potem wylej roztwór i umyj słoik ciepłą wodą, używając płynu do mycia naczyń.
Na dno słoika wsyp sól morską i dodaj sok z cytryny, żwawo potrząsaj szkłem. Za sprawą takiego peelingu usuniesz przykrą woń.
Do zlewu bądź miski wlej ciepłą wodę. Następnie dodaj do niej 2-3 tabletki węgla aktywnego i w takiej mieszance umieść słoiki – muszą się moczyć przez całą noc. Rano umyj je ciepłą wodą z detergentem.
Sprawdź też: Jak zatrzymać świeżość koperku na dłużej?