Naleśniki puszyste jak chmurka? Tak, to możliwe dzięki dodaniu do ciasta pewnego składnika, a dokładniej gęstego płynu. Ten przepis podbije serce każdego.
Pyszne placki zwane naleśnikami można podawać na słodko i słono, dlatego tak ważne jest ich dobre przygotowanie. Jakie powinny być? Puszyste niczym chmurka, lekkie jak piórko i z chrupiącą skorupką. Mało kto wie, że oprócz wody gazowanej jest coś jeszcze lepszego. Sprawdź przepis, który znajduje się poniżej.
Naleśniki puszyste jak chmurka. Ten składnik nadaje im niezwykłego smaku
Sekretnym składnikiem jest kefir naturalny. To właśnie dzięki niemu naleśniki wychodzą perfekcyjnie. Jeśli do tej pory stosowałeś trik z wodą gazowaną to zamień ją na kefir. Nie pożałujesz, poznaj przepis.
Składniki:
» 1 szklanka mąki pszennej
» 2 jajka
» 400 g kefiru naturalnego
» 1 cukier wanilinowy
» 1 łyżka roztopionego masła
» szczypta soli
Przygotowanie:
Połącz w misce suche składniki: mąkę, cukier wanilinowy i szczyptę soli, następnie wymieszaj. Dodaj jajka, kefir naturalny i masło, a potem zmiksuj do połączenia się składników. Ciasto nie może mieć grudek, jego konsystencja powinna być lejąca.
Smaż cienkie naleśniki na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Podawaj z dżemem, czekoladą, bitą śmietaną, owocami. Możesz podać je w wersji wytrawnej. Smacznego!