Zupa ziemniaczana z kurczakiem to przepyszna propozycja na pierwsze danie. Smakiem przebija wiele tradycyjnych zup. Sprawdź przepis i zaskocz bliskich.
Zupa ziemniaczana z kurczakiem serwowana jest często w austriackich restauracjach. Smakiem zachwyca zwłaszcza turystów. Jest sycąca, ma dużo warzyw, a podana ze świeżym koperkiem to połączenie wyśmienite w smaku. Przepis znajdziesz poniżej.
Zupa ziemniaczana z kurczakiem. Austriacki przepis
Składniki:
» 1 filet z kurczaka
» 30 g masła
» 1 mały seler
» 100 g pieczarek
» 2 ząbki czosnku
» 3 ziemniaki
» 1 por
» 1 marchewka duża
» 1,5 litra bulionu warzywnego lub wody
» 1 cebula
» 1 papryka
» sól, pieprz
» koperek
» opcjonalnie: papryczka chili
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka pokrój na drobne paseczki, a potem podsmaż je na małym ogniu w garnku z masłem. Pokrój drobno por i seler, a potem dodaj do kurczaka, smaż kilka minut. Pieczarki posiekaj w cienkie plasterki, a następnie dodaj do garnka. Opcjonalnie możesz dodać papryczkę chili. Czosnek przeciśnij przez praskę do garnka, następnie smaż całość na bardzo wolnym ogniu. Ziemniaki pokrój w kosteczkę, a potem wrzuć do garnka. Zalej bulionem warzywnym lub wodą i gotuj pod przykryciem.
W tym czasie pokrój paprykę, cebulę w cienkie paski, a następnie marchewkę zetrzyj na tarce i podsmaż warzywa na patelni z odrobiną oliwy przez 3-5 minut. Dodaj do zupy i gotuj przez 30 minut na najmniejszym ogniu. Dopraw solą i pieprzem, a następnie podawaj ze świeżo posiekanym koperkiem. Smacznego!