W każdym domowym notesie powinna znaleźć się sprawdzona receptura na naleśniki. Proponujemy przepis, który kiedyś zdradził Robert Makłowicz.
Każdy miłośnik gotowania powinien umieć przyrządzać naleśniki. O każdej porze dnia może nas najść ochota na te placuszki lub mogą zażyczyć ich sobie nasi domownicy. Jeśli do tej pory nie trafiłeś na idealną recepturę, to proponujemy tę, którą Makłowicz przedstawił w jednym z odcinków programu „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”.
Kucharz dodaje do swoich naleśników pewien niecodzienny produkt, a jest nim maślanka. Może nie jest to zbyt wyszukany składnik, ale mimo to zwykle brakuje go w klasycznych przepisach na naleśniki.
Prosty przepis Roberta Makłowicza na naleśniki
Składniki:
2 jajka
300 g mąki pszennej
szczypta cukru
szklanka maślanki
sól
2-3 łyżki masła
Przygotowanie:
Do naczynia wlej maślankę i nie przerywając mieszania, powoli zaczynaj wsypywać mąkę.
Na patelni rozpuść masło. Do maślanki z mąką dodaj cukier, jajka i sól. Potem, nieustannie mieszając, dolewaj płynne masło.
Ciasto wyrabiaj, aby było aksamitne i puszyste. Na patelni rozgrzej masło, po czym wykładaj na nią porcje ciasta. Naleśniki smaż z każdej strony, aż będą złociste. Jeśli zobaczysz, że ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać więcej maślanki. Smacznego.
Zobacz też: Racuchy z przepisu z 1889 roku. Są najlepsze ze wszystkich