Dodaj to zamiast masła do kruchego ciasta, a wyjdzie ono tak przepyszne, że każdy będzie chciał od ciebie przepis.
Kruche ciasto to rodzaj ciasta, które charakteryzuje się kruchą, delikatną konsystencją i pięknym aromatem. Może być używane jako podstawa do wielu deserów, takich jak tarty, ciasta owocowe, ciasteczka i ciastka. Mało kto wie, że istnieje genialny patent, o którym wiedzą przede wszystkim cukiernicy i piekarze. Poznaj jeden z najlepszych patentów mistrza piekarnictwa na kruche ciasto. Przepis znajdziesz poniżej.
Dodaj to zamiast masła do kruchego ciasta. Genialny trik
Do ciasta kruchego dodaj smalec. Według mistrza piekarnictwa najlepsze ciasto wyjdzie wtedy, gdy przepis bazuje na pełnym, stuprocentowym tłuszczu. Będzie idealnie kruche, a jego smak, zapach i konsystencja powalą na kolana każdego.
Składniki:
» 250 g mąki pszennej
» 125 g zimnego smalcu
» 1 jajko
» 50g cukru pudru
» szczypta soli
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę, cukier puder i sól w dużej misce. Dodaj pokrojony w kostkę zimny smalec i rozgnieć go palcami z mąką, aż powstanie kruszonka. Dodaj jajko, a potem szybko wymieszaj ciasto, aż składniki się połączą i utworzą gładką kulkę ciasta. Gotową kulę ciasta owiń w folię spożywczą, następnie włóż do lodówki na około 30 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, rozwałkuj je na około 3-5 mm grubości, następnie ułóż w formie do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15-20 minut, aż ciasto zrobi się złote. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Gotowe kruche ciasto można użyć jako podstawę do ulubionych deserów i ciast.