Kotlety jakich jeszcze nie jadłeś – wypróbuj, a nie pożałujesz. Są niezwykle proste w wykonaniu i wyśmienicie smakują z dodatkiem sosu pieczarkowego lub koperkowego. Poznaj przepis.
Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety ze schabu czy kurczaka to koniecznie spróbuj przygotować kotlety ziemniaczane w rewelacyjnej odsłonie. Ich smak jest tak obłędny, że z pewnością zrobisz je po raz kolejny. przepis znajdziesz w dalszej części artykułu.
Kotlety ziemniaczane – chrupiące i pyszne. Przepis
Składniki:
» 200 g ryżu
» 500 g ziemniaków
» 50 ml oleju
» 1 marchew
» 1 cebula
» 2 ząbki czosnku
» sól, pieprz, papryka słodka do smaku
Panierka:
» 2 jajka
» pół łyżeczki soli i pieprzu
» 200 ml jogurtu naturalnego
» 150 g mąki
Przygotowanie:
Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości, to samo zrób z ziemniakami. Olej wlej na patelnię, następnie dodaj posiekaną drobno cebulę i startą marchewkę.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę, a potem dodaj ugotowany ryż i podsmażone warzywa. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, następnie słodką paprykę do smaku. Wymieszaj, a potem formuj kotleciki o dowolnej wielkości.
Jajka, sól, pieprz, jogurt naturalny wymieszaj dokładnie, następnie wsyp mąkę. W gotowym cieście obtaczaj kotlety, a potem smaż na głębszym tłuszczu na średniej temperaturze do zarumienienia. Podawaj z sosem pieczarkowym lub koperkowo-śmietanowym. Smacznego!