Blondie to pyszna wersja popularnego ciasta brownie. Składa się z białej czekolady, a wierzch pokrywa chrupka beza. Poznaj przepis.
Chyba każdy z nas zna ciasto brownie – gęste, zbite i mocno czekoladowe. Blondie to jego odmienna i również pyszna wersja, a z dodatkiem bezy tworzy obłędny smak. Przepis znajduje się poniżej.
Blondie z bezą – przepis
Składniki:
» 200 g białej czekolady
» 100 g masła
» 90 g orzechów laskowych
» 130 g mąki pszennej
» szczypta soli
» 2 jajka + 1 białko do bezy
» 100 g cukru
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść z masłem na minimalnym ogniu cały czas mieszając. Odstaw na bok do przestudzenia. Orzechy podpiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 10 minut. Potem obierz z łupinek i zmiel w malakserze – jeśli chcesz możesz zostawić większe kawałki. Wrzuć do rozpuszczonej czekolady z masłem i wymieszaj.
Jajka ubij z połową porcji cukru na puszystą masę, a potem dodaj do nich czekoladę z orzechami. Na koniec wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj. Białko ubij na sztywną piankę ze szczyptą soli, a następnie dodawaj pozostałą część cukru. Wyłóż na wierzch ciasta i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piecz 30 minut z termoobiegiem.
I gotowe, smacznego!