Zrób zrazy z tym mięsem, a długo nie zapomnisz o tym smaku. Idealne na obiad i szybsze w przygotowaniu niż klasyczne zrazy. Poznaj przepis.
Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni to wypróbuj przepisu na zrazy z mięsa mielonego. Smakują obłędnie, są bardzo mięciutkie i dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis znajdziesz poniżej.
Zrób zrazy z tym mięsem. Będą przepyszne
Składniki:
Zrazy:
» 500 g mięsa mielonego wieprzowego lub wołowego
» 1 jajko
» 2 łyżki bułki tartej
» 4 ogórki kiszone
» 150 g boczku wędzonego
» 2 cebule
» 2-3 łyżki musztardy
» 3 łyżki oleju roślinnego
» sól, pieprz
Sos:
» 1 cebula
» 1 papryka żółta
» 250 ml bulionu drobiowego
» 1 łyżka mąki pszennej
» 70 ml wody
» sól, pieprz
Przygotowanie:
Ogórki kiszone, cebulkę oraz boczek pokrój w paski, następnie do mięsa mielonego dodaj bułkę tartą, sól, pieprz oraz jajko. Wymieszaj i formuj kotlety, następnie delikatnie rozwałkuj – połóż na kotlecie folę spożywczą by nie przyklejał się do wałka. Posmaruj kotleta musztardą, a potem ułóż plaster boczku, posiekaną cebulkę i ogórka. Zawiń szczelnie i dokładnie, a potem podsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu.
Przełóż do garnka, a na patelni podsmaż cebulę pokrojoną w piórka i paprykę żółtą. Zalej całość bulionem, następnie dodaj mąkę i wodę. Wymieszaj energicznie, a potem przełóż do garnka z mięsem. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez 40-50 minut. Podawaj z surówką i ziemniakami, smacznego!