Wsyp ten składnik do krupniku, a urozmaicisz jego smak i będzie lepszy niż dotychczas. Poznaj trik, o którym wiedzą tylko nasze babcie.
Nie masz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Przygotuj krupnik z dodatkiem pewnego składnika, a zaspokoisz głodny apetyt swoich bliskich. To idealna propozycja i bardzo sycąca. Krupnik to bardzo aromatyczna zupa, najczęściej gotowana na mięsie. Jaki składnik nadaje jej jeszcze większej wartości i smaku? Sprawdź!
Wsyp ten składnik do krupniku. Będziesz zachwycony smakiem
Wsyp do krupniku kaszę jaglaną – dzięki temu wyjdzie nie tylko delikatniejsza w smaku, ale też bardziej wartościowa dla naszego zdrowia. Kasza jaglana bogata jest w białko oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, fosfor.
Krupnik z kaszą jaglaną. Przepis
Składniki:
» pęczek włoszczyzny
» 1,5 l wody
» porcja rosołowa
» 4-5 ziemniaków
» 2 suszone, namoczone grzyby
» 2 cebule
» ¾ szklanki kaszy jaglanej
» 2 liście laurowe
» 4 ziarna ziela angielskiego
» sól, pieprz
» suszony majeranek
Przygotowanie:
Warzywa z włoszczyzny pokrój tak jak lubisz, a następnie namoczone grzyby posiekaj. Cebule sparz na patelni. Do garnka wlej 1,5 litra wody i wrzuć porcję rosołową, a potem gotuj około 15 minut.
Pozbądź się szumowin, a potem dodaj warzywa, grzyby, cebule, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, a na koniec majeranek. Gotuj do miękkości warzyw, następnie wrzuć kaszę jaglaną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuj do miękkości.
Podawaj ze świeżą pietruszką, smacznego!