Czy można mrozić ziarna kawy? Odpowiedź jest nieco zaskakująca. Dowiedz się czy warto to robić i dlaczego.
Ziarna kawy są przepełnione pięknym aromatem, a częste otwieranie opakowania sprawia, że traci ona swoje właściwości i zapach. Dlatego warto dowiedzieć się czy można je mrozić, żeby zachować ich aromat? Sprawdź!
Czy można mrozić ziarna kawy? Odpowiedź zaskoczy każdego
Odpowiedź brzmi: TAK. Ziarna kawy możemy zamrozić, ale nie jest to zalecane w przypadku każdego rodzaju kawy. Jest jeszcze jeden, bardzo ważny warunek. Należy mrozić ziarna w szczelnym woreczku z zamknięciem albo użyć zgrzewarki. W dodatku ziarna muszą być suche, a po wyjęciu z zamrażarki nie dotykaj ich, dopóki nie osiągną temperatury pokojowej.
Dzielenie porcji ziaren kawy pomaga uniknąć szybkiej utraty aromatu podczas gdy dzieje się tak kiedy często otwieramy i zamykamy pojemnik. Warto pamiętać, że ziarna kawy tracą smak i aromat, jeśli narazimy je na długotrwałe działanie niskiej temperatury. Nie mroź kaw o delikatnym smaku i aromacie, ten trik sprawdza się w przypadku intensywnych kaw. Maksymalny czas mrożenia kawy to 3-5 dni, jednak małe porcje idealnie wystarczają na cały tydzień.