REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaDodaj do rosołu to charakterne warzywo. Zupa zyska na smaku i nabierze...

Dodaj do rosołu to charakterne warzywo. Zupa zyska na smaku i nabierze mocy

rosół
fot. screen Youtube / BrianPierre Fentress

Każdy gotuje rosół nieco inaczej. Jeśli chcesz go przyrządzić, by wzmocnić swój organizm podczas przeziębienia, powinieneś sięgnąć po babciną recepturę na wyśmienity bulion z charakternym dodatkiem. Sposób wykonania jest prosty. Koniecznie spróbuj.

REKLAMA

Rosół świetnie sprawdzi się w czasie choroby

Niekiedy, zamiast wspomagać się lekami, warto zwyczajnie sięgnąć po coś naturalnego, co także pomaga walczyć z przeziębieniem. Takim „lekarstwem” jest ciepły swojski rosół. Wzbogacony o chrzan ma jeszcze większą moc. Już nasi przodkowie wiedzieli, że ten korzeń o ostrym smaku jest źródłem wielu wartościowych substancji bioaktywnych, które pomogą nam zniwelować symptomy choroby. Jedną z kluczowych jest synigryna. To dzięki niej chrzan ma specyficzny „palący” smak oraz działa odkażająco i wykrztuśne. Rosół z chrzanem nas rozgrzeje i nasyci, jednocześnie niszcząc osłabiające nas bakterie.

Przepis na babciny rosół z chrzanem

Chrzan to zaskakujący dodatek do zupy gotowanej na mięsie drobiowym. Ostry składnik polepszy jej smak i sprawi, że będzie ona wyrazistsza. W dodatku takie danie mocno rozgrzewa. Warto je sobie przygotować, nawet nie mając przeziębienia.

Przepis na rosół z dodatkiem chrzanu

Składniki:
3 ćwiartki z kurczaka
około 2 l zimnej wody
1 szyja lub 2 skrzydełka z kaczki
2 niewielkie pietruszki
3 ząbki czosnku
4 drobne marchewki
biała część małego pora
1 mały seler
1 duża cebula
10 cm kawałek korzenia chrzanu
szczypta imbiru w proszku
1 płaska łyżeczka kurkumy
pieprz i sól w ilości do smaku
pokrojona natka pietruszki według uznania

REKLAMA

Przygotowanie:
Cebulę opal nad włączonym palnikiem i przełóż do dużego garnka wraz z oczyszczonym mięsem. Dodaj umyte i pozbawione skórki warzywa korzeniowe i zalej wszystko wodą, potem gotuj pod pokrywką, doprowadzając do wrzenia. Zbierz szumowiny z powierzchni wywaru. Zupę gotuj już bez przykrycia na małym gazie.

Po upływie 2-3 godzin dorzuć świeżo starty na małych oczkach chrzan, a także sproszkowany imbir i kurkumę. Gotuj rosół jeszcze przez moment, po czym dopraw go pieprzem i solą. Serwuj na ciepło z dodatkiem makaronu i posiekanej natki pietruszki. Smacznego.

Czytaj też: Jak skrócić czas gotowania rosołu? Poznaj genialny patent!

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA