ShareInfo.plKulinariaAlaska – tym lodowym ciastem zachwycisz wszystkich. Pyszne, łatwe i efektowne

Alaska – tym lodowym ciastem zachwycisz wszystkich. Pyszne, łatwe i efektowne

lodowe ciasto Alaska
fot. screen Youtube / La Cocina de Loli Dominguez

Spodziewasz się gości i chciałbyś przed nimi dobrze wypaść? Wasze wspólne chwile uprzyjemni coś słodkiego. Ten deser lodowy zrobi na nich wrażenie. Wygląda tak wystrzałowo, że przyjaciele, czy krewni będą po spotkaniu dzwonić do ciebie po przepis. Tort lodowy „Alaska” to niekwestionowany hit letnich przyjęć.

REKLAMA

Alaska zjawiskowy wygląd zawdzięcza biszkoptowi, lodom i włoskiej bezie. Ten pierwszy to podstawa. Wypełnieniem są lody w różnych smakach otulone opaloną bezą. Ciasto Alaska w kształcie kopuły orzeźwia, świetnie smakuje i zaskakuje łatwością wykonania.

Przepis na deser lodowy Alaska

Lista składników:
Biszkopt:
» 60 g mąki pszennej,
» 2 jajka,
» odrobina soli,
» 60 g drobnego cukru,
» 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
» 15 g stopionego i chłodnego masła (ok. 1 łyżka).

Nadzienie lodowe:
» 750-1000 ml lodów (najlepiej w 2-3 smakach, np. czekoladowe, śmietankowe, orzechowe).

Beza włoska:
» 200 g drobnego cukru,
» 4 białka,
» odrobina soli,
» 60 ml wody.

REKLAMA

Wykonanie:
Na biszkopt: jajka z cukrem i solą ubijamy na sztywno. Partiami wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem, mieszamy łyżką. Dodajemy płynne masło, ponownie łączymy. Spód okrągłej blachy wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy je w 170℃ przez ok. 20-25 minut (do suchego patyczka). Biszkopt wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie.

Pojemnik (średnica ok. 18 cm; musi być trochę mniejszy niż upieczony placek) wykładamy na dnie folią spożywczą – ta musi wychodzić poza krawędzie pojemnika. Teraz nakładamy do niego lody. Wcześniej dobrze jest je wyjąć z chłodu, aby nieco zmiękły. Lody warstwowo układamy w pojemniku, każde piętro dociskamy, tak by nie było luk. Wierzch okrywamy sterczącą folią. Następnie umieszczamy naczynie w zamrażalniku na minimum 4-6 godz.

Jeśli zostawimy go tam na całą noc, to rano możemy dokończyć bezę. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą i zagotowujemy, ale nie mieszamy. Musimy uzyskać syrop o temp. ok. 120℃.

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Jeśli cukrowy roztwór osiągnie pożądaną temperaturę, ściągamy go z palnika i jeszcze ciepły, małym strumykiem dodajemy do sztywniejących białek, bez przerwy łączymy mikserem na wysokiej mocy. Ta czynność powinna trwać ok. 8-10 minut. Beza powinna zgęstnieć, lśnić i przestygnąć.

REKLAMA

Na paterze umieszczamy okrągły spód biszkoptowy. Wyciągamy lodowy klosz z pojemnika, zabieramy folię i pośpiesznie kładziemy lodową „czapkę” centralnie na placku, tak by otrzymać pagórek. Od razu smarujemy go starannie bezą. Sięgamy po palnik cukierniczy i uważnie opalamy bezę na ładny, rumiany odcień.

Wskazówka:
Zabieg opalania bezy palnikiem cukierniczym nie zawsze jest możliwy, bo nie każdy ma w domu takie narzędzie. Wtedy należy wstawić lodowy deser do piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury (np. 220) i piec przez 2-3 minuty.

Czytaj też: Wyniszcza nerki i kości. Nigdy nie jedz tej części rabarbaru!

Zobacz również:
REKLAMA