REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBabka drożdżowa według przepisu Magdy Gessler. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe!

Babka drożdżowa według przepisu Magdy Gessler. Jej przygotowanie jest bardzo łatwe!

Fot. Pixabay.com

Święta wielkanocne są okresem, podczas którego na stołach pojawia się mnóstwo pyszności. Jedną z nich jest babka drożdżowa, której wersja przygotowana przez Magdę Gessler dosłownie zachwyca.

REKLAMA

Sekret przepisu przygotowanego przez popularną restauratorkę leży w idealnie połączonych składnikach. Poniższy przepis udowadnia, że upieczenie tej babki nie jest wcale trudną sztuką.

Składniki:

500 ml mleka
dwie szklanki mąki pszennej
100 g masła
trzy duże jajka
40 dag świeżych drożdży
100 g cukru i dwie łyżeczki cukru waniliowego
sok z jednej cytryny
szczypta soli
szklanka bakalii
cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

REKLAMA

Ciepłe mleko mieszamy z drożdżami i 1/3 szklanki mąki. Rozczyn przykrywamy ściereczką i czekamy kilka minut. W tym czasie ucieramy jajka z cukrem i cukrem waniliowym oraz solą, do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy resztę mąki, sok z cytryny i rozczyn. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy gładkie ciasto.

Dalej dodajemy rozpuszczone masło i bakalie. Wyrabiamy aż do uzyskania łatwo odchodzącego od dłoni ciasta, po czym przekładamy je do wysmarowanej masłem formy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętność, pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu oblewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA