Babka jest super wilgotna i nie wysycha. Wlej tylko ¾ szklanki

babka wielkanocna
fot. screen Youtube / Jednostavna kuhinja

Słodka babka na święta wielkanocne przygotowana w domowym zaciszu to prawdziwy majstersztyk. Niestety ma jedną wadę – prędko wysycha, tracąc przy okazji swoje cenne walory. Na szczęście możesz temu zapobiec. Stwórz ją nieco inaczej niż zwykle, a zachowa wilgotność i świeżość przez długi czas.

REKLAMA

Baba będzie świeża przez wiele dni. Wystarczy dodać do niej oliwę

Tradycyjna receptura na wielkanocną babę zazwyczaj bazuje na maśle, oleju albo margarynie. Niestety żaden z wymienionych tłuszczów nie wypłynie tak zbawienne na wypiek, jak oliwa z oliwek. Świąteczna słodkość zawierająca domieszkę sławnej oliwy nie utraci wilgotności i szybko nie wyschnie. Na tym nie koniec. Babka zyska niezwykły aromat i subtelny posmak. Natomiast aromat oliwki doskonale komponuje się z cytrusowymi nutami obecnymi w cieście. W efekcie powstaje cudowne połączenie. Konieczne zajrzyj do przepisu na babkę oliwną. Jeszcze masz czas, by ją przygotować na święta.

Jak przygotować babkę oliwną? Przepis krok po kroku

Składniki:
pół kg mąki pszennej
180 ml oliwy z oliwek
120 ml soku z cytryny
4 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g cukru pudru
3 jajka
120 ml mleka
odrobina soli

REKLAMA

Sposób wykonania:
Na początku porządne umyj i sparz cytryny, a potem zetrzyj z nich skórkę i wyciśnij sok z miąższu.
Jajka zmiksuj z oliwą i cukrem do połączenia, a potem sukcesywnie dodawaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodaj otartą skórkę ze wszystkich cytryn i 120 ml soku z nich, a także mleko. Znów miksuj.

Gotowe ciasto przelej do blaszki wysmarowanej masłem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez ok. 40-45 minut, a później wyjmij ciasto i zostaw do ostygnięcia.

REKLAMA

Świąteczną babę oliwną udekoruj dowolnie. Z wierzchu możesz polać ją czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Na etapie przygotowań możesz dodać do ciasta kakao lub namoczone w rumie rodzynki.

Podziel się: