Babka mandarynkowa. Puszysta i wilgotna. Idealna na świąteczny stół!

babka

Babka to pyszne ciasto, które może kojarzyć się niektórym z dzieciństwem, ponieważ często najlepiej piekły je nasze babcie. Takie ciasto pieczono kiedyś w prodiżach. Babkę można upiec na przykład z dodatkiem nuty mandarynki. Idealnie pasuje na święta Bożego Narodzenia, a podawana z pysznym i ciepłym mlekiem smakuje wyśmienicie.




Babka jest ciastem, które nie wymaga dużego wkładu naszego czasu, a w dodatku jest bardzo proste i pyszne. Mandarynki w cieście sprawiają, że babka po upieczeniu jest bardzo wilgotna i ma piękny, aromatyczny zapach. Smak jest rewelacyjny, dosłownie rozpływa się w ustach. Musisz koniecznie wypróbować ten przepis, a z pewnością zachwycisz bliskich przy świątecznym stole i nie tylko!

Babka mandarynkowa – puszysta, wilgotna i pachnąca mandarynkami

babka

Składniki:

» 250 g masła lub margaryny

» 120 g cukru

» 3 jajka

» 1 cukier waniliowy

» 200 g mąki pszennej

» 100 g mąki ziemniaczanej

» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

» 3 obrane mandarynki + odrobina skórki

» rodzynki – według uznania




Przygotowanie:

› Przygotuj mandarynki – obierz je ze skórki, a potem umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko podpiecz w piekarniku przez około 10 minut, w temp. 180 st. Po upieczeniu poczekaj chwilę, aż ostygną i pozbądź się pozostałych skórek, aby wrzucić do ciasta sam miąższ. Uważaj, aby nie piec długo mandarynek, bo cały sok może zacząć wyciekać. Po wystygnięciu włóż mandarynki do wysokiego naczynia i zblenduj na gładką masę.

› Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiej do miski, a następnie wsyp proszek do pieczenia i wymieszaj.

› Pokrój zimne masło na kawałki, włóż do miski, a następnie wsypuj powoli cukier i cukier waniliowy i ucieraj, do momentu aż powstanie gładka masa. Ciągle ucierając, dodawaj kolejno po jednym jajku i dorzuć odrobinę startej skórki z mandarynki.




› Kiedy dodasz wszystkie jajka i skórkę, to dorzuć do powstałej masy podpieczone i zblendowane mandarynki, ciągle ucieraj masę.

› Wsypuj po dwie łyżki mąki i mieszaj, potem na koniec dosyp rodzynki.

Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej ciasto równomiernie i włóż do piekarnika na około godzinę, w temperaturze 180 st., góra-dół. Babka będzie bardziej chrupiąca jeśli na około 10 minut przed końcem pieczenia włączysz termoobieg.

Zachwyć bliskich przy świątecznym stole i upiecz babkę mandarynkową! 

babka






Podziel się: