Babka – wilgotna i bardzo puszysta to ciasto, które można przygotować w błyskawicznym tempie. Nie wymaga wielu skomplikowanych składników, dlatego poradzą sobie z tym ciastem najbardziej początkujący kucharze. Przepis!
Jak upiec babkę, żeby była wilgotna, bardzo puszysta i chrupiąca z zewnątrz? Okazuje się, że prawidłowy przepis jest kluczowy, aby babka wyszła perfekcyjna, dlatego prezentujemy najlepszą recepturę. Z pewnością wyjdzie każdemu, koniecznie wypróbuj!
Babka – wilgotna, puszysta i chrupiąca. Przepis
Składniki:
» 250 g masła lub margaryny w temp. pokojowej
» 250 g cukru
» 4 jajka
» 340 g mąki tortowej
» 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» skórka i sok z połowy cytryny
» kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
→ Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową – to bardzo ważne! ←
Na początku przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do miski. Wyciśnij sok z cytryny do szklanki, następnie zetrzyj skórkę i odłóż. Białka oddziel od żółtek do oddzielnych miseczek. Żółtka odłóż, a białka ubij na sztywną piankę.
Masło dodaj do drugiej miski, następnie ubijaj je mikserem na średnich obrotach, a potem dodawaj porcjami cukier ciągle miksując. Gdy dodasz cały cukier, dodawaj po jednym żółtku i ciągle miksuj, masa powinna być gładka i puszysta.
Dodawaj partiami mąkę, miksuj na najniższych obrotach. Gdy dodasz całą mąkę, wlej sok z cytryny i wrzuć skórkę, a następnie dodaj kilka kropel aromatu waniliowego (opcjonalnie). Miksuj do połączenia się wszystkich składników.
Na koniec dodaj ubitą piankę z białek, następnie wymieszaj całość łyżką – nie miksuj. Wlej do formy, a następnie wstaw babkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Czas pieczenia może się nieco różnić, dlatego pamiętaj, by przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić ciasto patyczkiem – jeśli jest suchy, babka jest już upieczona.
Wyjmij babkę z piekarnika i pozwól jej ostygnąć, w tym czasie przygotuj domowy lukier lub użyj gotowego. Gdy babka przestygnie, polej ją obficie gotowym lukrem i gotowe! Smacznego!