Bajeczne pierogi z suszoną śliwką w wykonaniu Ani Starmach

pierogi
fot. Facebook / AnnaStarmachOfficial

Znudziły ci się już tradycyjne pierogi i chcesz spróbować czegoś nowego? Spróbuj zrobić pierogi z przepisu Ani Starmach. Niewielka zmiana dotycząca nadzienia, pozwoli ci cieszyć się innym, równie znakomitym smakiem. Pierogi z suszonymi śliwkami, prawda że brzmi pysznie?

Pierogi goszczą na naszych stołach bardzo często. Najczęściej jemy je z farszem mięsnym, serowym, ziemniaczanym lub kapustą i grzybami. Latem, stawiamy raczej na pierogi z owocami – jagodami, truskawkami, jabłkami. Absolutnie wszystkie wersje są fantastyczne. A co powiesz na wersję z suszonymi śliwkami? Przepis Ani Starmach na pierogi jest prosty, a potrawa niebywale smaczna. Na pewno docenią ją wszyscy domownicy.

   

Składniki:
200 ml wody
400 g śliwek suszonych
350 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
1 gwiazdka anyżu
kawałek kory cynamonu
skórka starta z cytryny
150 g cukru

Przygotowanie:
Zagotuj w garnku wodę z cynamonem, cukrem, skórką z cytryny, anyżem oraz przekrojoną na pół laską wanilii. Do mieszanki dodaj suszone śliwki i gotuj całość na niewielkim płomieniu około pół godziny. Potem odsącz owoce i usuń przyprawy. Śliwki suszone rozdrobnij. Z mąki stwórz mały kopczyk, zrób w nim zagłębienie i wlej do niego wodę. Ciasto zagniataj do momentu, aż będzie sprężyste i gładkie. Umieść je w misce i okryj ściereczką. Odrywaj kawałki ciasta i cienko je rozwałkuj. Używając np. szklanki wykrawaj krążki, i na każdym z nich umieszczaj łyżkę farszu, starannie zlepiaj ciasto. We wrzątku gotuj pierogi około 5 minut. Możesz je serwować z jogurtem lub musem owocowym.

   
     

Nie przegap najciekawszych artykułów!

→ Obserwuj ShareInfo.pl w Google News