Biała kiełbasa na wielkanocne śniadanie to tradycja kultywowana równie silnie, co przygotowywanie pisanek! Trudno wręcz wyobrazić sobie, by miało zabraknąć jej na świątecznym stole! Jeśli zastanawiasz się, czy w tym roku podać białą kiełbasę tak jak zwykle, czy nieco urozmaicić świąteczny stół, spieszymy z pomocą! Sprawdź, jak można zaserwować białą kiełbasę na Wielkanoc!
Gotowana biała kiełbasa – z czym ją podawać?
Najprostszy sposób na białą kiełbasę to po prostu jej ugotowanie! Kiełbasę umieść w garnku (świetnie sprawdzą się tradycyjne, zdrowe garnki emaliowane) i gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Tak przyrządzona biała kiełbasa będzie mniej kaloryczna i lżej strawna niż np. zapiekana biała kiełbasa z cebulą.
Co podać do ugotowanej kiełbasy w czasie Świąt Wielkiejnocy? Biała kiełbasa na Wielkanoc najlepiej smakuje w towarzystwie klasycznych dodatków. Postaw więc na stole ketchup, musztardę, chrzan i ćwikłę (czyli mieszankę startych buraków z chrzanem). Soczysta biała kiełbasa świetnie się komponuje także z sałatką jarzynową. Na stole nie może oczywiście zabraknąć również świeżego pieczywa!
Biała kiełbasa pieczona na wielkanocne śniadanie
Inna wersja świątecznego przysmaku to pieczona biała kiełbasa. To pyszne danie przygotujesz bardzo szybko! Potrzebujesz tylko kiełbasy, naczynia żaroodpornego oraz kilku dodatków. Sprawdzi się np. cebula, czosnek oraz przyprawy takie jak majeranek, ostra papryka, sól i pieprz.
Pokrój cebulę w piórka, a do naczynia żaroodpornego wlej odrobinę oleju lub oliwy z oliwek. Ułóż w nim połowę cebuli i dodaj białą kiełbasę. Jeśli chcesz, możesz najpierw lekko ją podsmażyć na patelni z nieprzywierającą powłoką (sprawdź patelnie Florina.pl!) albo pokroić na plasterki. Jeśli decydujesz się na kiełbasę w całości, ponacinaj lekko skórkę w kilku miejscach.
Na wierzch wyłóż resztę cebuli i posyp całe danie przyprawami. Wsuń naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika (180°C) i piecz pod przykryciem ok. 40 minut. Jeśli chcesz, aby pieczona biała kiełbasa zachwycała chrupiącą skórką, na ostatnie 10-15 minut pieczenia zdejmij pokrywę naczynia.
Białą kiełbasę możesz upiec też z większą ilością dodatków niż tylko majerankiem, papryką i cebulą. Świetnie smakuje kiełbasa pieczona z musztardą francuską albo piwem. Jeśli chcesz przygotować bardziej wykwintne danie z białą kiełbasą, podaj ją np. pieczoną z jabłkami i żurawiną!
Biała kiełbasa na Wielkanoc nieco inaczej – sprawdź nasze inspiracje!
W jakiej jeszcze formie biała kiełbasa na Wielkanoc może pojawić się na Twoim świątecznym stole? Wśród wielu możliwości warto rozważyć np.:
- Dodanie białej kiełbasy do białego barszczu (w niektórych rejonach Polski nazywanego też świątecznym żurem). Takie danie podaje się jako pierwsze podczas wielkanocnego śniadania. Jeśli jednak nawet w święta nie jesteś miłośnikiem zup na śniadanie, barszcz z kiełbasą podaj na obiad.
- Przyrządzenie domowej białej kiełbasy w słoiku. Taka kiełbasa jest niezwykle aromatyczna i soczysta. W słoiku, poza mięsem, znajdziesz też wyjątkową galaretę (niektórzy wolą ją nawet od samej kiełbasy!). Białą kiełbasę w tej wersji podaj pokrojoną w plastry – można jeść ją jako samodzielne danie albo układać na kanapkach!
- Ciekawym pomysłem jest także przyrządzenie białej kiełbasy pieczonej w kiszonej kapuście! Takie danie wymaga już jednak nieco większego wkładu pracy. Do jego przygotowania potrzebna będzie patelnia oraz naczynie żaroodporne (wieloelementowe komplety garnków znajdziesz na Florina.pl). Jeśli jednak chcesz podać tak przyrządzoną białą kiełbasę podczas świątecznego śniadania, zrób to! Danie możesz przecież przyrządzić dzień wcześniej, a w wielkanocny poranek jedynie podgrzać je i od razu postawić na stole!
Biała kiełbasa na Wielkanoc to przysmak, który pojawia się niemal w każdym domu. Każda rodzina ma również nieco inny sposób na przyrządzenie i podanie takiej kiełbasy. Warto poznać te odmienne tradycje i wypróbować je również u siebie. Być może okaże się, że odkryłeś ten jedyny, wyjątkowy smak, który będzie najlepiej kojarzył Ci się z nieśpiesznie spędzonym z rodziną czasem przy świątecznym stole!