Biały ser w pigułce. Jak przygotować domowy twaróg?
REKLAMA
Twaróg to bardzo lubiany przez nas produkt spożywczy. Jest pożywny i bardzo zdrowy, więc warto go wprowadzić do swojego jadłospisu. Nadaje się do pierogów, naleśników i sernika. Mało tego, w połączeniu z jogurtem oraz szczypiorkiem jest pysznym i lekkim smarowidłem do chleba. Jak wybrać dobry biały ser? Mamy dla was garść informacji o tym produkcie oraz prosty przepis na smaczny domowy ser.
Jak wybrać najlepszy biały ser?
Jeżeli nie jesteś na diecie, wybierz ser półtłusty. Obecność wartościowych tłuszczów (których nie ma w twarogu chudym) nie jest wysoka (odwrotnie niż w serze tłustym), więc produkt nie jest zbyt kaloryczny. Podczas zakupu twarogu w sklepie sięgaj po taki, który jest szczelnie zapakowany i widnieje na nim data przydatności do spożycia (powinna być raczej krótka). Ser biały to typ produktu, który dość szybko się psuje i nie należy jeść wyrobu, którego termin ważności już minął. Zwróć uwagę na warunki, w jakich trzymano twaróg – wybierz taki wprost z lodówki.
Prawdziwy twaróg powinien mieć w swoim składzie jedynie mleko oraz żywe kultury bakterii mlekowych (opcjonalnie inne dodatki, np. przyprawy). Jeśli chcesz kupić twaróg sernikowy (mielony), wybierz ten bez dodatku mleka w proszku i bez skrobi.
REKLAMA
Jak zrobić domowy twaróg?
Przygotuj świeże tłuste mleko (prosto od krowy lub typu UHT). Twaróg możesz zrobić też z mleka zsiadłego. Aby je otrzymać odstaw pewną ilość mleka w temperaturze pokojowej. Po 2-3 dniach będzie się rozdzielać i stopniowo nabierać kwaśnego smaku. Na pół kilograma sera potrzeba ok. 3 l mleka.
Przygotowanie sera z mleka zsiadłego
Ukwaszone mleko przelej do garnka, zagotuj, zmniejsz odrobinę płomień i podgrzewaj jeszcze przez 30 minut. Co pewien czas mieszaj od krawędzi do środka, aby masa, która się rozłącza, lepiej się kształtowała. Temperatura mleka nie może być zbyt wysoka – warto ją sprawdzić palcem (nie może nas parzyć). Masę ostudź, a następnie przełóż otrzymany skrzep na tetrę i zawiń ją. Odcedź płynną serwatkę. Twaróg włóż do lodówki i przechowuj do 7 dni.
Przygotowanie sera z mleka świeżego
Wlej do garnka mleko. Gdy się zagotuje, przykręć gaz, dodaj sok z całej cytryny albo 500 ml maślanki. Lekko pomieszaj i gotuj przez 3 minuty, do momentu, aż nastąpi oddzielanie się skrzepu. Gdy zajdzie konieczność, dodaj więcej soku z cytryny. Następnie wylej masę na durszlak okryty tetrą (umieszczony na garnku) i poczekaj, aż cały płyn się odsączy. Twaróg jest gotowy.
REKLAMA