Biorę cebulę i pokrywkę, a potem smażę przepyszną przekąskę. Poznaj świetny trik, którego nauczył mnie mój znajomy ze studiów. To proste, ale jakże efektywne!
Cebula jest jednym z tych składników, który każdy ma w swojej szafce. Większość z nas wykorzystuje ją w klasyczny sposób, czyli najpierw kroimy, smażymy, a potem dodajemy do dań. Ale mało kto zna przepis na krążki cebulowe w innej formie – bardzo chrupiące i smaczne, które uwielbiam jeść zamiast tłustych chipsów. To przekąska na domowe imprezy czy wieczory z dobrym serialem. A po co będzie Ci pokrywka? Jest ona niezbędna do przygotowania tej przekąski.
Biorę cebulę i pokrywkę – ta przekąska to prawdziwy hit
Weź dużą pokrywkę od słoika, a następnie obierz dużą cebulę. Obraną połóż na czystą pokrywkę od jej wewnętrznej strony. Krój ją w paseczki, a dzięki pokrywce, nie przetniesz jej całkowicie. Obtaczaj pokrojoną cebulę w roztrzepanym jajku i mące pszennej, a potem smaż na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Uważaj na wysoką temperaturę i pilnuj by cebulka była chrupiąca z każdej strony. Potem odsącz ją z tłuszczu i podawaj z ulubionym sosem lub bez. Smacznego!