Cukinia to uniwersalne warzywo o neutralnym smaku, które nadaje się do wytrawnych i słodkich dań. Można ją marnować, gotować, smażyć, dusić, piec, a nawet grillować. Muffinki cukiniowe wyjdą niczego sobie i będą znikać z talerzyka jedna po drugiej. Sprawdź przepis i sam się przekonaj. Zwłaszcza jeśli masz własną plantację cukinii, a ostatnie okazy właśnie dochodzą. Wykorzystaj ten moment, zerwij dorodną sztukę i wyczaruj z niej obłędne kąski. To będzie prawdziwa uczta na lunch lub podwieczorek.
Muffinki zawierają cukinię i to właśnie jej zawdzięczają wilgotność. Sery: parmezan i feta, a także koperek i pietruszka nadają kompozycji charakteru. Spróbuj tych babeczek, a placki, kotlety, frytki czy inne specjały z cukinii pójdą na razie w odstawkę.
Przepis na muffiny z cukinią
Składniki:
3-4 średnie cukinie
2 jajka
1 mała, biała cebulka
2 łyżki parmezanu lub innego, żółtego sera
100 g sera feta
pieprz i sól do smaku
2 łyżki świeżego koperku
2 łyżki pietruszki naciowej
2 łyżki oleju (+ olej do wysmarowania foremek)
50 g bułki tartej
Wykonanie:
Cukinię po umyciu ścieramy na tarce. Młodej sztuki nie musimy obierać. Solimy ją i czekamy ok. 15 min, aż podejdzie wodą. Potem odciskamy ją dłońmi i wrzucamy do naczynia.
W osobnym pojemniku ubijamy jajka, przekładamy posiekany koperek i natkę, pokrojoną cebulę, a także pieprz i rozkruszoną fetę. Dodajemy bułkę tartą, olej i startą cukinię. Starannie mieszamy masę na babeczki.
Każdą foremkę smarujemy w środku tłuszczem i nakładamy cukiniową masę. Z wierzchu oprószamy ją wiórkami parmezanu. Wkładamy muffinki do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. C. i pieczemy przez 30-35 minut. Powinny ładnie się przyrumienić.