REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaBiszkopt bez ubijania białek. Zawodowy cukiernik nie zrobi lepszego

Biszkopt bez ubijania białek. Zawodowy cukiernik nie zrobi lepszego

Biszkopt bez ubijania białek
fot. screen Youtube / Gulzhannat Nurusheva

Biszkopt to baza wielu deserów. Jest jak rusztowanie dla tortów czy innych ciast z kremami i galaretkami. Jeśli zamierzasz zrobić coś słodkiego dla bliskich, dobry przepis na biszkopt z pewnością ci się przyda. Większość receptur każde ubić osobno białka i żółtka, ale tutaj nie jest to konieczne. Przygotowanie ciasta jest zdecydowanie mniej pracochłonne, a efekt zaskakuje wyglądem, strukturą i smakiem. Biszkopt jest naprawę perfekcyjny i możesz wyczarować z niego wspaniały torcik.

REKLAMA

Zrobienie idealnego biszkoptu nie jest trudne, ale warto znać kilka trików, dzięki którym ciasto pięknie wyrasta, nie opada, nie przypieka się zbyt mocno u góry i nie kruszy się po przekrojeniu. No i oczywiście dobrze smakuje. Kluczowe są jednak składniki i technika przygotowania

Zazwyczaj przepis wskazuje, że trzeba starannie oddzielić od siebie białka i żółtka, następnie osobno je ubić, a na końcu razem wymieszać. Nie ma co ukrywać, to dość czasochłonne zajęcie. A jeśli chcesz upiec wykwintny tort, to czeka cię w kuchni wiele pracy. Warto ją sobie ułatwić już na starcie. Korzystając z tej receptury, ominie cię żmudne ubijanie jajek z osobna. Pracę nad ciastem skończysz 3x szybciej i ze spektakularnym rezultatem.

REKLAMA

Biszkopt bez ubijania białek – prosty przepis

Składniki:
3/4 szklanki drobnego cukru
5 dużych lub 6 średnich jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej

Sposób wykonania:
Jajka w naczyniu ucieramy do białości. Mieszamy i etapami wsypujemy cukier. Łączymy na gęsty i pulchny krem.

Obie mąki mieszamy ze sobą, a potem przesiewamy etapami do przyrządzonego ciasta. Po każdym dodaniu mieszamy łyżką.

REKLAMA

Okrągłą blachę wykładamy pergaminem i przekładamy do środka biszkopt. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez ok. 45 minut (sprawdzamy wykałaczką, czy się upiekł).

Gdy ciasto będzie już gotowe i delikatnie się ostudzi, upuszczamy je z tortownicą na posadzkę. Ten trik zapobiegnie późniejszemu opadaniu, a wypiek nie będzie zdeformowany czy wybrzuszony.

REKLAMA
NAJNOWSZE
REKLAMA