ShareInfo.plKulinariaBosko pyszne kotlety majstra robię od lat. Nigdy nie zostają na później

Bosko pyszne kotlety majstra robię od lat. Nigdy nie zostają na później

kotlety majstra
fot. screen Youtube / Henia Foks

Na hasło „kotlety” większość osób ma przed oczami mielonego lub schabowego w złocistej panierce. Choć są pyszne, to w końcu mogą się znudzić. Wtedy świetną odskocznią stają się łatwe kotlety majstra. Przepis Heni Foks na tę potrawę jest godny nagrody.

REKLAMA

Kotlety można przygotować z różnorodnych składników i na różne sposoby. Najczęściej bazą jest mięso drobiowe, wieprzowe lub wołowe albo mieszanki tych mięs. Wersjami bardziej urozmaiconymi też warto się zainteresować. Z ziemniaków i farszu składającego się z mielonego mięsa powstają cudowne kotlety majstra. Wyglądają przepysznie i na pewno posmakują całej rodzinie. Poniżej prezentujemy popisową recepturę od znanej blogerki kulinarnej i doświadczonej kucharki Heni Foks.

Przepis Heni Foks na znakomite kotlety majstra

Składniki:
» 1 jajko,
» 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
» 800 g ugotowanych ziemniaków.

Farsz
» 200 g gotowanego mięsa,
» 2-3 małe cebule,
» 200 g pieczarek,
» 1 marchewka,
» papryka w proszku,
» czarny pieprz i sól,
» bułka tarta,
» tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:
Do ugotowanych kartofli dodaj mąkę, sól i jajko. Wyrabiaj na zwartą masę.

REKLAMA

Posiekane pieczarki przesmażaj z pokrojoną cebulą oraz marchewką. Dodaj sproszkowaną paprykę, pieprz i sól do smaku, duś przez około 10 minut. Na końcu połącz nadzienie z ugotowanym mięsem, wymieszaj.

Z ciasta, które zrobiłeś na początku lep placki i umieszczaj na każdym trochę nadzienia, sklejaj, formując kotlet. Panieruj wszystkie kotlety w bułce tartej i lekko spłaszcz. Smaż turami na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony, aż nabiorą złocistego koloru. Wykładaj kotlety majstra na talerz i podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Zobacz również:
REKLAMA
REKLAMA