REKLAMA
ShareInfo.plPoradyBukszpan dynamicznie się zagęści. Wystarczy 1 rozwiązanie

Bukszpan dynamicznie się zagęści. Wystarczy 1 rozwiązanie

bukszpan
fot. screen Youtube / Nick The Gardener.

Bukszpan to popularny krzew, który w naszym klimacie może osiągać do 3 m wysokości. Roślinę przycina się po to, by tworzyła kształt np. kuli. Choć może być również żywopłotem. Wystarczy przycinać pędy w konkretnych terminach, a będzie wyglądać pierwszorzędnie. Zabieg jest kluczowy i przeprowadzony właściwie zamieni zwykły krzew w okaz.

REKLAMA

Bukszpan nie zagęszcza się, przestał rosnąć i wygląda coraz gorzej? Wszystko jest najprawdopodobniej spowodowane zaniedbaniem. Spowolnienie wzrostu czy żółknięcie liści są to efekt braku cięcia. Roślina, zamiast się zagęszczać, pustoszeje. Do tego dochodzi także złe podłoże bądź nieumiejętne podlewanie. Ponadto mogą dopaść ją szkodniki np. ćma bukszpanowa.

Bukszpan przycinaj 3x w roku, jeśli chcesz, by wyglądał bujnie. Po raz pierwszy wykonaj zabieg wiosną (jeśli roślina została posadzona jesienią lub wiosną). Latem i jesienią znów skróć roślinę.

Jak przycinać bukszpan?

Zabieg wykonuj przy pomocy ostrego sekatora lub nożyc – to zmniejszy rany na roślinie, a pędy nie będą poszarpane. Starsze okazy przycinaj raz do roku, a młode nawet 3x (w pierwszych 2-3 latach).
Jeśli chcesz, by bukszpan wyglądał bujniej, również wykonuj 3 cięcia w ciągu 12 miesięcy.

REKLAMA

Egzemplarz tnij najpierw u góry, a później zabieraj się za boki, zachowując przy tym umiar. Nie przesadzaj z cięciem, bo zniszczysz zdrowe elementy krzewu. Koniecznie pozbądź się chorych gałązek, które mogą szybko zainfekować zdrowe. Zabiegu nie wykonuj przy mocno słonecznej pogodzie, tylko w dzień dość pochmurny.

Jak dbać o bukszpan?

Podlewaj krzew rano i wieczorem szczególnie podczas suszy (tylko podłoże, nie skrapiaj liści).
On najlepiej rozwija się w ziemi wilgotnej. Nieraz trzeba go dokarmić, stosując 2 dawki nawozu, który dodatkowo zabezpiecza przed patogenami.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA