Sarepska, kremska, stołowa, rosyjska, dijon czy francuska. Rodzajów musztard w sklepach jest wiele. Różnią się smakiem, wyrazistością, ale wszystkie mają wspólną cechę: służą naszemu zdrowiu. Musztarda jest bowiem niezwykle przydatna dla naszego organizmu. Dlatego warto włączyć ją do codziennej diety, stosując jako dodatek do wędlin, sałatek, sosów i mięsa.
Swoje zdrowotne właściwości musztarda zawdzięcza nasionom gorczycy, z której jest wytwarzana.
Zawarte w niej witaminy z grupy B – B1, B2, B3 i B6 – poprawiają odporność organizmu, koncentrację, obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed cukrzycą, wpływają korzystnie na ciśnienie krwi, skurcze serca i pracę mięśnia sercowego.
Witamina E poprawia natomiast nasze siły witalne oraz chroni nasz organizm przed miażdżycą i chorobami serca. Składniki mineralne – w tym wapń, żelazo, cynk, miedź czy selen – wzmacniają kompleksowo nasz układ odpornościowy oraz poprawiają metabolizm.
Ze względu na swoje właściwości gorczyca– a więc również robiona z niej musztarda – polecana jest przy chorobach układu pokarmowego, zaburzeniach trawienia. Znajdująca się w gorczycy siarka wspomaga między innymi pracę wątroby przy odtruwaniu organizmu po przyjmowaniu leków i innych toksycznych substancji.