Czy kopytka ziemniaczane mogą być jeszcze lepsze? Oczywiście, wystarczy wsypać do ciasta niewielką ilość kaszy manny, a konsystencja masy będzie wyjątkowo delikatna, wprost jedwabista. Koniecznie spróbujcie – kopytka w takim wydaniu błyskawicznie znikną z talerzy.
Kopytka według domowej receptury to pyszne i proste w wykonaniu danie. Dodając do ciasta ziemniaczanego trochę kaszy manny, sprawicie, że będzie jeszcze smaczniejsze niż, gdybyście użyli tylko samej mąki. Musicie spróbować.
Jak przygotować kopytka z dodatkiem kaszy manny?
Składniki:
450 g ziemniaków
1 jajo
60 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki kaszy manny
3/4 łyżeczki soli
50 g mąki pszennej + do posypania
Przygotowanie:
Ziemniaki wyszoruj i ugotuj w łupinach do miękkości. Odcedź je, ostudź i usuń z nich skórkę. Przeciśnij warzywa przez praskę. Dodaj do nich mąkę pszenną i kartoflaną, jajko, sól i kaszę mannę. Zręcznie wyrabiaj masę, a potem na posypanej niewielką ilością mąki stolnicy formuj niezbyt grube wałki.
Pokrój je na mniejsze kawałki, a następnie wrzucaj kluski na osoloną wrzącą wodę – gotuj je przez 2-3 minuty od czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Kopytka możesz podawać z sosem (np. grzybowym) jako samodzielne danie albo jako dodatek do obiadu.
Wskazówka: Zamiast jajka możesz dodać roślinny substytut i stworzyć wegetariański wariant kopytek. Jedno kurze jajko zastąp łyżką zmielonego siemienia lnianego namoczonego w 3 łyżkach wrzątku lub 3 łyżkami aquafaby.
Zobacz też: Nowa odsłona klusek śląskich. Ziemniaki zastąpisz tym składnikiem.