Niektóre osoby, które nie posiadają piekarnika mogą być zdziwione, w jaki sposób bez tego urządzenia można upiec chleb. Okazuje się, że jest na to całkiem prosty sposób.
Chleb przygotowywany we własnym domu za każdym razem jest znacznie lepszy, niż ten z większości piekarni czy sklepów. Poniższy przepis udowadnia, że nawet niecodzienny sposób pieczenia może dać wspaniały efekt.
Składniki:
500 g mąki pszennej
2 jajka
250 ml kefiru
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy do sporej miski i dodajemy do niej jajko, cukier, sól i sodę oczyszczoną. Wszystko mieszamy przy użyciu łopatki, a następnie zagniatamy ciasto.
Na stolnicę wysypujemy mąkę i rozwałkowujemy ciasto na grubość 1,5-2 cm. Szklanką wykrawamy krążki i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i opiekamy na niej chlebki z obu stron bez tłuszczu.