Chleb w jajku przez wiele osób uznawany jest za jedną z klasycznych propozycji na pyszne śniadanie. W dzieciństwie wiele osób degustowało właśnie tak proste danie. Przepis na nie jest niezwykle prosty.
Dla wielu osób znany z dzieciństwa smak chleba z jajkiem jest wręcz nostalgicznym wspomnieniem. Obecnie mało kto już decyduje się na taką potrawę, jednak z uwagi na to, że jej przygotowanie jest bardzo proste, można ją przyrządzić bez większego wysiłku.
Chleb w jajku – przepis
Składniki:
3 kromki chleba
2 jajka
30 g masła
30 ml oleju
sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Rozbijamy jajka do głębokiego talerza i dodajemy do nich szczyptę soli i pieprzy. Jeśli chcemy uzyskać jeszcze bardziej delikatny efekt, warto dodać do tej mieszanki odrobinę mleka.
W tak przygotowanej masie maczamy kromki chleba z obu stron, a następnie wykładamy je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Na koniec można posypać je szczypiorkiem lub startym serem.