Przy okazji każdej wizyty w cukierni naszym oczom ukazują się pyszne i smakowite eklerki z różnego rodzaju wypełnieniem. Poniższy przepis na eklerki z kremem żurawinowym pozwoli wszystkich łasuchom spełnić swoje zachcianki.
Składniki:
Masło – 80 g
Sól – 1/2 łyżeczki
Mąka pszenna typ 500 – 150 g
Jajka – 3-4
Żurawina suszona – 100 g
Żelatyna – 4 płatki
Budyń śmietankowy – 1 paczka
Cukier – 40 g
Mleko 2.0 proc. – 450 ml
Śmietana 30 proc. – 200 ml ubitej
Cukier puder – 250 g
Żurawina świeża – nektar lub sok
Żurawina suszona – 25 g
Sposób przygotowania:
Masło i sól rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody. Dodajemy mąkę, podgrzewamy i mieszamy, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wbijamy jajka i ucieramy, aż masa zrobi się lśniąca. Przy użyciu rękawa cukierniczego wyciskamy na blachę wyłożoną pergaminem grube paski o długości 10 centymetrów.
Pieczemy je w 200 stopniach przez 20-30 minut. Kiedy ciasto ostygnie, przecinamy ja na pół.
Żurawinę kroimy, żelatynę namaczamy i rozpuszczamy, a budyń rozpuszczamy w 100 ml mleka. Resztę mleka słodzimy i zagotowujemy, dodajemy budyń i wraz żelatyną gotujemy minutę. Po ostygnięciu dodajemy śmietanę i żurawiny, potem wstawiamy do lodówki. Po zrobieniu polewy (cukier puder + 3/4 łyżki nektaru), spody eklerów napełniamy kremem i polewamy polewą i żurawiną.