Chrupiące i aromatyczne ziemniaki to wyśmienity dodatek obiadowy. Podane z mięsem i surówką smakują obłędnie. Zrób je w ten sposób, a zaskoczysz swoich bliskich tym smakiem.
Pieczone ziemniaki to jedno z najbardziej popularnych dodatków do obiadu. Aby były nieziemsko chrupiące, dobrze doprawione i aromatyczne wystarczy przygotować je w nieco inny sposób. Wypróbuj go, a nie pożałujesz! Poznaj przepis.
Chrupiące i aromatyczne ziemniaki inaczej. Przepis
Składniki:
» 3 duże ziemniaki
» ser parmezan
» 1 łyżeczka suszonego czosnku
» 2 łyżki bułki tartej
» oregano
» 2 łyżki oliwy z oliwek
» 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
»1 łyżka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki. Przełóż do naczynia, a następnie zalej je wrzącą wodą. Wsyp 1 łyżeczkę soli i odstaw ziemniaki na 20 minut. Odcedź je, a potem osusz ręcznikiem papierowym.
Wsyp ziemniaki do woreczka foliowego, następnie wlej oliwę z oliwek i wymieszaj. Zetrzyj większą ilość sera i dodaj do ziemniaków. Wsyp skrobię, słodką paprykę, oregano, czosnek i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj, a potem układaj ziemniaki na blaszce.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. I gotowe, smacznego!