
Serniczki z bezą i borówkami to najlepszy patent na poprawę samopoczucia. Będą idealnym pomysłem na deser czy zaskakującym poczęstunkiem dla rodziny podczas spotkania. Uświetnią przyjęcia i inne imprezy. Wyglądają pięknie i pysznie smakują. Jak zatem przygotować sernikowe tartaletki? To banalnie proste zadanie.
Słodkie serniczki na każdą okazję
Desery w miniaturowej wersji cieszą się coraz większą popularnością. Zmniejszone to minimalnych rozmiarów tradycyjne ciasta to hit imprez i wszelkiego rodzaju przyjęć typu urodziny, wesela, chrzciny czy rocznice. To ciekawy i równie smaczny substytut tradycyjnych, pełnowymiarowych deserów. Tartaletek, babeczek czy muffinek nie trzeba kroić nożem na kawałki. Sernik w odsłonie mini jest pyszny, a dodatki takie jak borówki amerykańskie i beza nadają mu charakteru. Trudno o lepszą przekąskę na lato. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli.
Przepis na serniczki z borówkami i bezą
Składniki na ok. 25-30 sztuk
Ciasto
» 3 żółtka
» 2 łyżki śmietany kwaśnej 12 lub 18%
» 3 szklanki mąki pszennej
» 200 g masła bądź margaryny
» 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie
» 4 jajka
» 1 kg twarogu
» 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru 40 g
» 3/4 szklanki cukru
» 150 g masła bądź margaryny
Beza
» pół szklanki cukru
» 3 białka
» 1 łyżka octu jabłkowego
» 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
» ok. 300 g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Składniki na ciasto połącz ze sobą i zagniataj na jednolitą masę, potem wylep nią foremki (10 cm; serniczki będą pieczone partiami).
Wypełnienie serowe
Ucieraj masło w temp. pokojowej z 4 żółtkami i cukrem. Dodaj twaróg, a potem budyń, mieszaj robotem. Cztery białka ubijaj na sztywno i przełóż do serowej masy, połącz szpatułką, a następnie przekładaj do każdej z foremek. Namiar masy odstaw. Na wierzchu układaj borówki.
Beza
Trzy białka (z ciasta) ubijaj, później partiami wsypuj cukier i ucieraj do czasu, aż stopnieje. Dodaj ocet i skrobię, wymieszaj i wyciskaj bezę na serniczki, tworząc ozdobne rozetki.
Pierwszą partię deseru piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 160℃ przez ok. 40 minut.
Potem wyjmij serniczki z foremek i tak samo przygotuj następne ciacha, aż skończy ci się ciasto, masa serowa i beza. Wypieki ostudź i trzymaj w chłodziarce.
Czytaj też: Posmaruj tym nóż. Zwinnie pokroisz cebulę bez płaczu