Sałatka to dopełnienie obiadu. Powinniśmy jeść ją jak najczęściej. Zazwyczaj kompozycje są pełne warzyw, owoców, ziół i przypraw. Sałatka hawajska to prawdziwa kwintesencja smaku. Postaw ją na stole, a każdy sięgnie po nią z entuzjazmem. Trudno o lepszy dodatek do smażonej ryby czy schabowego i ziemniaków. Z tą recepturą kulinarny sukces masz jak w banku.
Sałatka hawajska na bogato. Na jednej porcji nie skończysz
Lekkie potrawy na lato? Tylko sałatki. Oto jedna z naszych propozycji. Pełno w niej kukurydzy, pora i ananasa. Zawiera też mięso z kurczaka i ryż. Wszystkie składniki otacza wyborny majonez. Kompozycja jest bardzo treściwa, więc sprawdzi się nawet jako samodzielny posiłek.
Poniżej zamieszczamy prosty przepis na królową sałatek. Wcześniej zerknij na listę składników i sprawdź, czy masz je wszystkie w swojej kuchni. W razie potrzeby zrób dodatkowe zakupy i możesz zaczynać.
Przepis na smakowitą sałatkę hawajską
Lista składników:
150 g ryżu
4 połówki piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 por
2 puszki ananasa
czarny pieprz i sól
5 łyżek majonezu
Sposób przygotowania:
Na początku gotujemy mięso drobiowe. Kroimy je w kostkę. Ryż gotujemy do miękkości zgodnie ze wskazówkami zamieszczonymi na paczce.
Odcinamy jasny fragment pora i płuczemy go, a potem kroimy równolegle na 2 części i siekamy. Ananasa odsączamy i podobnie postępujemy z kukurydzą. Owoc dzielimy na
drobniejsze kawałki.
W naczyniu umieszczamy pora. Na nim kładziemy kawałki mięsa i przykrywamy je miękkimi, ostudzonymi ziarnami ryżu, a potem ananasem i kukurydzą. Przekładamy majonez i doprawiamy kompozycję obiema przyprawami. Mieszamy i podajemy na stół, smacznego.