
Niektóre słodkości zaskakują już po 1 kęsie i do nich bezwarunkowo należy ciasto 3 Bit. Jest słodkie, kremowe i nie trzeba go piec w piekarniku. Robot planetarny czy rozmaite końcówki do miksera też są zbędne. Wystarczy jedna do ubicia śmietanki. 3 Bit z dżemem truskawkowym totalnie zaskoczy twoją rodzinę i znajomych. Podajemy łatwy i szybki przepis na ciasto udające popularnego batonika.
W każdym domu znajdzie się miłośnik domowych wypieków. Niektóre wyglądają tak atrakcyjnie, że znikają ze stołu ekspresowo, a inne leżą trochę dłużej. Ciasto 3 Bit należy oczywiście do tej pierwszej grupy. Gdy postawisz je na stole, stanie się tematem gorących rozmów i sporów o to, komu przysługuje ostatnia porcja. Przy tej recepturze żadne kalorie się nie liczą.
Ponieważ ciasto nie wymaga pieczenia, to nie trzeba martwić się na zapas, że coś się przypali, nie dopiecze czy opadnie. Stres związany z przygotowaniem specjału nie wchodzi w grę.
Przepis na ciasto bez pieczenia 3 Bit
Składniki:
Krem budyniowy
▪ 2 żółtka
▪ 500 ml mleka
▪ łyżka mąki ziemniaczanej
▪ 1/3 szklanki mąki pszennej
▪ 100 g masła
▪ cukier waniliowy
▪ 2 łyżki cukru
Masa śmietanowa
▪ 2 łyżki cukru pudru
▪ 250 ml śmietanki 36%
▪ 1 śmietan-fix
Dodatkowo
▪ 1 słoik dżemu truskawkowego
▪ ok. 25 herbatników maślanych
▪ 2 kostki startej gorzkiej czekolady
Wykonanie:
✓ Masa budyniowa: mleko (3/4 porcji) ugotuj z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W pozostałej porcji mleka rozpuść mąki i żółtka. Potem jednolity płyn przelej na gotujące się mleko z cukrami, ustaw mniejszy ogień i energicznie mieszaj na gęsty krem.
✓ Blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm wyłóż pergaminem. Ułóż na dnie warstwę herbatników, tworząc szczelny spód. Przełóż ciepły budyń i przykryj go drugą warstwą ciastek. Deser schładzaj w lodówce przez kilkanaście minut.
✓ Posmaruj herbatniki dżemem truskawkowym i po chwili znów umieszczaj herbatniki.
Na czas robienia masy śmietankowej włóż ciasto do chłodziarki.
✓ Śmietankę 36% przelej do wysokiego naczynia, wsyp cukier puder i fix, ubijaj robotem na wysokich obrotach, aż uzyskasz sztywną bitą śmietanę. Posmaruj nią wierzch deseru i udekoruj go czekoladą. Umieść w lodówce na ok. 2-3 godziny, a potem podawaj. Smacznego.
Polecamy: Fachowy sposób na przechowywanie śliwek. Przyda ci się mąka

