Ciasto Adam i Ewa świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Łatwo je przyrządzić, a na stole wygląda bardzo gustownie. Deser jest w sam raz na rodzinne uroczystości. Poznaj szybki przepis.
Konkretna geneza nazwy tego przysmaku nie jest do końca znana, ale można przypuszczać, że chodzi o użycie herbatników o dwóch różnych kolorach. Kruche ciasteczka są ułożone na kształt szachownicy. Pod nimi znajduje się pyszny śmietankowy i pomarańczowy krem. Najniższa warstwa tego deseru to puszysty biszkopt.
Przepis na ciasto Adam i Ewa
Składniki:
Biszkopt:
1 szklanka mąki
6 jajek
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
Krem pomarańczowy:
2 szklanki soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 puszki mandarynek w syropie
Krem śmietanowy:
3 łyżeczki żelatyny
600 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
50 g herbatników kakaowych
50 g herbatników maślanych
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. W naczyniu ubijamy białka z dodatkiem cukru na sztywną masę. Potem dodajemy do niej żółtka i miksujemy. Do składników wsypujemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze łączymy, aby nie było grudek. Masę przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy przez 25-30 minut w 170°C. Przy użyciu patyczka sprawdzamy, czy biszkopt już się upiekł. Na zimnym cieście układamy odsączone z syropu cząstki mandarynek.
Do naczynia przesypujemy budyń i zalewamy go sokiem pomarańczowym, porządnie mieszamy, aby proszek się rozpuścił. Syrop z puszki mandarynek wlewamy do rondelka i dodajemy do niego rozpuszczony budyń, wszystko podgrzewamy i non stop mieszamy, aż uzyskamy gęsty krem. Studzimy go, a potem wykładamy na biszkopt z owocami, równomiernie go rozprowadzając.
W naczyniu ubijamy śmietankę 30% z dodatkiem cukru pudru. Gdy otrzymamy bitą śmietanę, rozsmarowujemy ją na cieście. Na górze umieszczamy na przemian ciasteczka maślane i kakaowe. Deser chłodzimy w lodówce przez 4 godziny. Smacznego.
Zobacz też: Czekoladowe salami – pyszne ciasto z dawnych lat. Szybki przepis.