Ciasto bez pieczenia Akrobatka to jedyna w swoim rodzaju słodka kompozycja, która cieszy zarówno kubki smakowe, jak i oko. Składa się z kruchych herbatników, musu owocowego, lekkiej jak obłok pianki owocowej, a także rozpływającej się w ustach galaretki. Fikuśne wzorki na powierzchni przyciągną wzrok każdego łakomczucha. Wypróbuj recepturę na ciasto Akrobatka. To letni hit bez pieczenia.
Pewnie zastanawiasz się, dlaczego ten deser nazwano Akrobatką? Przyrządzając go, trzeba się trochę natrudzić. Ale nie warto rezygnować – wysiłek, nawet ciut większy, się opłaca. Efekt zachwyci każdego. Skrupulatnie podążaj za poniższą instrukcją, a sukces masz jak w banku.
Przepis na ciasto Akrobatka
Składniki:
Na spód:
250 g herbatników pełnoziarnistych
Mus owocowy:
2 łyżki soku z cytryny
400 g miksu owoców: malin, jeżyn, borówek (w dowolnej ilości)
3 łyżki chłodnej wody
2,5 łyżeczki żelatyny
100 g cukru
Pianka:
350 g śmietanki 36%
2 łyżeczki żelatyny
240 g jogurtu greckiego
3 łyżki chłodnej wody
30 g cukru pudru
Wierzch:
400 g wody
1 paczka galaretki cytrynowej (lub jagodowej)
pisak dekoracyjny karmelowy bądź czekoladowy
Przygotowanie:
Blachę (wymiary 35×25 cm) wykładamy pergaminem. Na dnie umieszczamy herbatniki tak, by dobrze do siebie przylegały. Na takim spodzie układamy drugą warstwę ciasteczek, ale tym razem na krzyż.
Na mus: owoce i cukier przekładamy do naczynia. Wlewamy sok z cytryny i zagotowujemy na średnim gazie. Nieustannie mieszamy i gotujemy przez 10-15 min, aż całość się zagęści. Ściągamy naczynie z palnika, przecieramy mus przez sitko.
Roztapiamy w chłodnej wodzie żelatynę i czekamy, aż napęcznieje. Po 5-10 minutach łączymy ją z musem i studzimy.
Na piankę: żelatynę roztapiamy w wodzie – po ok. 5-10 minutach napęcznieje. W drugim pojemniku łączymy ze sobą jogurt i cukier puder. Żelatynę roztapiamy w mikrofalówce i małymi porcjami dodajemy do masy jogurtowej, mieszamy. W trzecim naczyniu ubijamy śmietankę. Sztywną przekładamy do jogurtowej mieszanki.
Powstały krem dzielimy na 2 części – w proporcji 1/5 do 4/5. Dużą porcję łączymy z chłodnym musem owocowym.
Teraz zajmujemy się wierzchem. Roztapiamy galaretkę w gorącej wodzie i po wymieszaniu studzimy.
Pora złożyć deser. Na ciasteczkowy spód wkładamy mus z owocami i znów przykrywamy podwójną warstwą ciasteczek, ułożonych jak poprzednio. Dociskamy deser i wkładamy do chłodziarki na pół godziny.
Na herbatnikach rozmieszczamy piankę i ponownie umieszczamy deser w chłodziarce na godzinę – do stwardnienia.
Galaretka cytrusowa (lub jagodowa) w tym momencie będzie lekko zastygać.
Jak tylko biała pianka zwiąże, dekorujemy ją, używając pisaka. Akrobatkę odstawiamy na kwadrans, a potem na wierzch wlewamy galaretkę, tworząc niezbyt grubą warstewkę. Ciasto chłodzimy w lodówce tak długo, aż całkowicie stężeje. Serwujemy na zimno.