Szyszkowa dama to przepyszne ciasto bez pieczenia. Ma przyjemny karmelowo-śmietankowy smak, który z pewnością podbije wasze kubki smakowe. Poniżej znajdziecie prosty przepis na ten specjał.
Wiele osób ryż preparowany kojarzy z szyszkami w karmelu, jednak składnik ten fantastycznie sprawdzi się także w innych deserach. Ciasto szyszkowa dama z jego dodatkiem smakuje wybornie. Podajcie je rodzinie lub znajomym, a momentalnie zniknie z talerzy. Nic dziwnego, masa śmietankowa i chrupiąca warstwa z ryżu preparowanego to jedno z lepszych połączeń.
Przepis na ciasto Szyszkowa Dama
Składniki:
Warstwa ryżowa
80 g ryżu preparowanego
100 g masła
500 g cukierków krówek
Masa biała
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mleka w proszku
200 g masła
Przygotowanie:
Mleko i cukier zagotowujemy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. W naczyniu rozcieramy miękkie masło, powoli dodajemy zimne mleko wraz z cukrem. Po chwili partiami wsypujemy mleko w proszku.
Zabieramy się za masę ryżową. W garnku rozpuszczamy masło i cukierki, zestawiamy mieszankę z palnika i dodajemy ryż, mieszamy. Blachę (wymiary 24×24 cm) wykładamy pergaminem, rozkładamy na nim połowę przyrządzonej masy z ryżem, starannie ją rozprowadzamy. Potem dodajemy masę mleczną.
Wykładamy resztę masy krówkowej i wkładamy ciasto do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc. Później wyjmujemy deser i kroimy go na mniejsze porcje, smacznego!