REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto biszkoptowe z jabłkami. Ten przepis to prawdziwa perełka

Ciasto biszkoptowe z jabłkami. Ten przepis to prawdziwa perełka

ciasto na biszkopcie z jabłkami i bitą śmietaną
fot. screen Youtube / Orchideli

Marzy ci się delikatne, miękkie i smaczne ciasto na biszkopcie z nutą owoców? Serdecznie polecamy ten przepis. Deser nie jest zbyt słodki, wszystkie warstwy dobrze się ze sobą łączą, a dzięki masie śmietankowej nie będziesz mógł przestać go jeść. Taki smakołyk pokochają dorośli, a dzieci wprost oszaleją na jego punkcie. Oto bezkonkurencyjna receptura na ciasto biszkoptowe z jabłkami i bitą śmietaną – kompozycja jest wprost stworzona na jesień.

REKLAMA

Ten specjał przygotujesz jeszcze szybciej. Wystarczy, że 1-2 dni wcześniej upieczesz biszkopt. Gdy się ostudzi, połóż go w zimne miejsce. Niekoniecznie musisz używać w tym przepisie śmietan-fixów. Dobrze sprawdzi się też żelatyna, która utrwali krem. Polewa będzie łatwiej się kroić, jeśli wyciągniesz deser pół godziny przed podaniem z chłodziarki. Zresztą możesz również dolać więcej tłuszczu do topionej czekolady.

Przepis na ciasto biszkoptowe z masą z jabłkową i bitą śmietaną

Składniki (na formę 24 × 35 cm):
Biszkopt:
pół szklanki cukru (100 g)
4 jajka L (200 g)
2 łyżki oleju (20 g)
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 (120 g)

Przygotowanie:
Jajka (o temp. pokojowej) przekładamy do misy robota i ubijamy wraz z cukrem na wysokich obrotach przez kwadrans. Dno (bez boków) formy wykładamy papierem pergaminowym, piekarnik rozgrzewamy do 150°C (termoobieg). Przesiane mąki: ziemniaczaną i pszenną łączymy ze sobą. Do ubitej piany – po zmniejszeniu mocy miksera – pomału dodajemy olej, mieszamy tylko do połączenia. Wsypujemy po 2-3 łyżki przesianych mąk i po każdej partii lekko mieszamy. Następną porcję mąki dokładamy, gdy poprzednia starannie połączy się z masą. Gotowe ciasto przekładamy do formy, równo rozprowadzamy i pieczemy w nagrzanym piecu przez 20-30 minut (na 2 poziomie od dołu) do tzw. suchego patyczka. Biszkopt po upieczeniu studzimy. Potem przekrawamy na 2 blaty.

Poncz do biszkoptu:
Składniki:

3-4 łyżki soku z cytryny
1 szklanka przegotowanej wody (250 ml)
2 łyżeczki cukru (do smaku)

Przygotowanie:
Wszystkie produkty mieszamy ze sobą i na odstawiamy na czas dalszej pracy w kuchni.

Masa jabłkowa:
Składniki:
sok z 1 cytryny
2 kg jabłek (waga przed obraniem)
3 galaretki cytrynowe
2 szklanki wody (2 × 250 ml)

Przygotowanie:
Owoce myjemy i obieramy, a potem kroimy w kostkę (1 cm x 1 cm) i wrzucamy do garnka. Dodajemy sok z cytryny i wodę – dusimy przez 5 minut, albo do momentu, aż woda się zagotuje i owoce zmiękną. Miękkie jabłka ściągamy z palnika i wsypujemy galaretkę – mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Możemy skosztować odrobiny masy – jeśli jest mało słodka, to dodajemy do niej 2-3 łyżki cukru pudru i mieszamy. Chłodną i lekko tężejącą warstwę owocową rozmieszczamy na całej powierzchni nasączonego biszkoptu. Jabłka powinny być dostatecznie gęste, w innym przypadku płyn przeniknie do ciasta biszkoptowego. Teraz deser wkładamy do chłodziarki, aby masa jabłkowa stężała.

Bita śmietana:
Składniki:
750 ml zimnej śmietanki 30%
2 opak. śmietan-fix (lub 2 łyżeczki żelatyny)
2-3 łyżki cukru pudru (lub więcej)

Przygotowanie:
Zimny nabiał ubijamy wraz z cukrem pudrem. Gdy mieszanka będzie się pienić (po ok. 60 sek.), wsypujemy śmietan-fixy i ponownie miksujemy, aż powstanie jednostajna masa. Rozsmarowujemy ją na stężałych jabłkach i przykrywamy kolejnym blatem biszkoptowym – poczujemy go. Deser umieszczamy w lodówce, aby warstwy związały. Żelatynę natomiast (jeśli używamy) roztapiamy w 1/4 szklanki gorącej wody, studzimy, ale nie do końca – mieszanka powinna być lekko ciepła. Właśnie taką dodajemy do masy śmietankowej pod koniec miksowania i wszystko chwilę mieszamy.

Polewa czekoladowa:
Składniki:
2 łyżki oleju rzepakowego
50 g czekolady białej
50 g czekolady mlecznej
płatki migdałów (do ozdoby)



Przygotowanie:
Mleczną i białą czekoladę siekamy osobno. Po chwili każdą z nich roztapiamy oddzielnie z dodatkiem 1 łyżki oleju, sukcesywnie podgrzewamy, bo zawartość może się zwarzyć. Potem studzimy obydwie czekolady przez moment, aby trochę zgęstniały i przy użyciu łyżeczki polewamy nimi ciasto z wierzchu, naprzemienne, tworząc „zygzaki”. Na wierzchu umieszczamy kawałki migdałów. Smacznego.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA