ciasto drożdżowe
fot. Pixabay

Zauważyłeś, że twoje ciasto drożdżowe dość często opada i nie masz pojęcia, dlaczego tak się dzieje? Możliwe, że popełniłeś powszechny błąd, który skreśla szanse na pięknie wyrośnięte ciasto drożdżowe. Chodzi o otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia – wtedy następuje nieoczekiwana zmiana temperatury i masa drożdżowa może opadać.

Ciasto drożdżowe to popularny wypiek, po który najchętniej sięgamy podczas przerwy na kawę, a smakowite drożdżówki często spożywamy jako ekspresową przekąskę. Sprawdź, co zrobić, aby żadne domowe ciasto drożdżowe już nigdy nie opadło.

Aby nie dopuścić do opadnięcia ciasta, wstrzymaj się z otwieraniem drzwiczek piekarnika w trakcie pieczenia. To zapobiegnie nagłym skokom temperatury. Do tego skrupulatnie kontroluj czas wyrastania – istnieje bowiem większa szansa, że ciasto, które zbyt intensywnie wyrasta, może potem opaść. Ponieważ wypiek drożdżowy może utrzymać tylko konkretny ciężar, nie przesadzaj z ilością dodatków.

Przepis na proste ciasto drożdżowe

Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g drożdży świeżych
75 g masła
1 duże jajko
1 łyżka cukru
100 ml mleka
sól

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i lekko je podgrzewamy (do temp. nieprzekraczającej 40°C, inaczej zabijemy drożdże). Rozpuszczamy w nim cukier, rozkruszamy drożdże, mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na kwadrans. W dużej misce łączymy przesianą mąkę z jajkiem, roztopionym ostudzonym masłem, gotowym rozczynem i sporą szczyptą soli. Mieszamy masę za pomocą drewnianej łyżki, a potem wyrabiamy ją dłońmi. Przykrywamy ją i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aby wyrosła. Po tym czasie ciasto może służyć do pieczenia rozmaitych drożdżowych ciast. Aby upiec klasyczne ciasto drożdżowe, wystarczy umieścić je w formie z papierem do pieczenia i wstawić na 35 minut do piekarnika nastawionego na 180°C.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę