ShareInfo.plKulinariaCiasto drożdżowe robię tylko w ten sposób. Rośnie ponad normę

Ciasto drożdżowe robię tylko w ten sposób. Rośnie ponad normę

ciasto drożdżowe
fot. screen Youtube / Retetele Mihaelei

Spośród setek przepisów na domowe wypieki ten na ciasto drożdżowe powinna znać każda kucharka i kucharz. Tradycyjne ciasto jest bazą wielu specjałów, m.in. drożdżówek, pączków, chałek czy chleba. Latem warto przetestować recept7urę na ciasto drożdżowe, które zawsze się udaje i wyrasta ponad wszystko. Lekkie i puszyste jak obłok posmakuje każdemu.

REKLAMA

Wypiek, który kojarzy się z domowym ciepłem i przyjemnymi chwilami spędzanymi u babci, to oczywiście ciasto drożdżowe. Niektórzy jednak celowo rezygnują z jego przygotowania, bo kojarzy się mozolnym wyrabianiem i długim czasem oczekiwania na wyrośnięcie. Dodatkowo placek może się nie udać. Bezpieczniejsze wydają się ciasta „na zimno” lub takie na sodzie lub proszku do pieczenia. Aczkolwiek ich smak i aromat często pozostawia wiele do życzenia i nie może równać się ze smakiem i aromatem ciepłej drożdżówki. Jest ona marzeniem każdego łakomczucha i zawsze robi furorę tam, gdzie się pojawi. Z tym przepisem ciasto drożdżowe wyjdzie ci idealne.

Przepis na ciasto drożdżowe

Składniki:
4 spore jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 kostki masła, rozpuszczonego i letniego
1 szklanka ciepłego mleka
ok. 30 g świeżych drożdży lub masła paczka drożdży instant
szczypta soli
5 szklanek mąki pszennej

Wykonanie:
Zaczyn
Do naczynia wsyp ok. 1/5 porcji mąki i zalej lekko ciepłym mlekiem, wymieszaj. Następnie dodaj drożdże i cukier, rozprowadź dokładnie i okryj rozczyn szmatką, powinien odpoczywać przez 30 minut.

Ciasto
Resztę mąki przesiej. Ucieraj żółtka z dodatkiem cukru i soli. Białka, które zostały, ubijaj na sztywno, a potem roztop w nich masło. Przełóż żółtka, zaczyn i pianę do mąki, wyrabiaj rękoma. W międzyczasie dodaj płynne masło. Gładkie ciasto odstaw pod przykryciem na 30 minut – powinno jeszcze podrosnąć. Przełóż je do wysmarowanej masłem i oproszonej bułką tartą blachy, tak by zajęło 1/2 wysokości. Piecz w temperaturze 220 st. C. przez ok. 40 minut. Później zgaś piec i studź wypiek przy uchylonych drzwiczkach.

REKLAMA

Czytaj też: Pączki w 10 minut bez wyrastania. Puszyste, mięciutkie i pyszne

Zobacz również:
REKLAMA