REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto imbirowe jest warte grzechu. Gotowe w kilka chwil

Ciasto imbirowe jest warte grzechu. Gotowe w kilka chwil

ciasto imbirowe
fot. screen Youtube / Easy Quick Recipes

Imbir to antidotum na wiele chorób. Można go dodawać do zup, sałatek, gorącej herbaty czy słodkich wypieków. Tym ostatnim nadaje korzennego, głębokiego smaku. Spróbuj przepisu na błyskawiczne i smakowite ciasto imbirowe z ulubioną polewą. Na jesienno-zimowe chłody taka słodycz sprawdzi się genialnie.

REKLAMA

Dlaczego warto jeść imbir?

W kłączu znajduje się gingerol – silna substancja o mocy przeciwzapalnej i antyoksydacyjnej. Jest ono także źródłem innych fitozwiązków, które wzmacniają organizm. Imbir ma działanie rozgrzewające, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe.

Przepis na ciasto imbirowe

Składniki:
300 g mąki pszennej
180 g masła w temp. pokojowej
2 duże jajka, lekko rozbełtane
3 łyżki suszonego imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki kandyzowanego imbiru (można pominąć)
1/2 szklanki brązowego cukru

REKLAMA

Przygotowanie:
● W naczyniu łączymy mąkę z imbirem, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.

● W drugim naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrem i miodem, do białości. Etapami przekładamy jajka, cały czas mieszamy robotem.

● Miks z mąką przekładamy do kremu maślanego, ucieramy powoli.

● W niedużej misce łączymy mleko z sodą i przelewamy do ciasta. Opcjonalnie wrzucamy imbir kandyzowany, mieszamy.

● Powstałą masę przekładamy do kwadratowej blachy (23×23 cm) wyścielonej papierem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 180 st. C. pieczemy deser przez 40-45 minut, aż się zarumieni (do tzw. suchego patyczka).

● Wypiek studzimy 10 minut, a potem wyciągamy z blaszki i umieszczamy na kratce, aby zupełnie wystygł.

● Polewę robimy według ulubionej receptury (np. lukier, karmel, rozpuszczona czekolada).

● Polewamy nią wypiek po całym wierzchu. Smacznego.

REKLAMA

Wskazówka:
Zamiast kandyzowanego imbiru można użyć świeżego korzenia. Wystarczy go pokroić i wrzucić do ciasta w misce.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA