Imbir to antidotum na wiele chorób. Można go dodawać do zup, sałatek, gorącej herbaty czy słodkich wypieków. Tym ostatnim nadaje korzennego, głębokiego smaku. Spróbuj przepisu na błyskawiczne i smakowite ciasto imbirowe z ulubioną polewą. Na jesienno-zimowe chłody taka słodycz sprawdzi się genialnie.
Dlaczego warto jeść imbir?
W kłączu znajduje się gingerol – silna substancja o mocy przeciwzapalnej i antyoksydacyjnej. Jest ono także źródłem innych fitozwiązków, które wzmacniają organizm. Imbir ma działanie rozgrzewające, przeciwbakteryjne i przeciwbólowe.
Przepis na ciasto imbirowe
Składniki:
300 g mąki pszennej
180 g masła w temp. pokojowej
2 duże jajka, lekko rozbełtane
3 łyżki suszonego imbiru
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki miodu
1/4 szklanki kandyzowanego imbiru (można pominąć)
1/2 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
● W naczyniu łączymy mąkę z imbirem, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.
● W drugim naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrem i miodem, do białości. Etapami przekładamy jajka, cały czas mieszamy robotem.
● Miks z mąką przekładamy do kremu maślanego, ucieramy powoli.
● W niedużej misce łączymy mleko z sodą i przelewamy do ciasta. Opcjonalnie wrzucamy imbir kandyzowany, mieszamy.
● Powstałą masę przekładamy do kwadratowej blachy (23×23 cm) wyścielonej papierem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. W temperaturze 180 st. C. pieczemy deser przez 40-45 minut, aż się zarumieni (do tzw. suchego patyczka).
● Wypiek studzimy 10 minut, a potem wyciągamy z blaszki i umieszczamy na kratce, aby zupełnie wystygł.
● Polewę robimy według ulubionej receptury (np. lukier, karmel, rozpuszczona czekolada).
● Polewamy nią wypiek po całym wierzchu. Smacznego.
Wskazówka:
Zamiast kandyzowanego imbiru można użyć świeżego korzenia. Wystarczy go pokroić i wrzucić do ciasta w misce.