Ciasto jogurtowe jest bardzo smaczne, puszyste i wilgotne w środku. Wyglądem przypomina sernik, który wymaga większego wkładu czasu i składników, dlatego jogurtowe ciasto to jego świetna alternatywa. Poznaj błyskawiczny przepis!
Ciasto bazuje na jogurtach, jest bardzo mięciutkie i niezwykle puszyste. Aromat cytrynowy sprawia, że znika migiem z talerza. Przygotowuje się je bardzo szybko, nie wymaga wielu składników, dlatego z pewnością poradzi sobie z nim każdy kto stawia pierwsze kroki w gotowaniu i pieczeniu. Idealny do filiżanki kawy czy ciepłej herbaty. Przedstawiamy wyśmienity i błyskawiczny w wykonaniu przepis!
Ciasto jogurtowe – puszyste i wilgotne. Przepis
Składniki:
» 30g (3 łyżki) mąki tortowej
» 1 łyżka skrobi kukurydzianej
» 240 g jogurtu bez cukru
» 1 cytryna – skórka
» 2 szczypty soli
» 3 żółtka
Beza:
» 3 białka
» 50 g (5 łyżek) cukru
» 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Najpierw oddziel białka od żółtek do dwóch misek. Do miski z żółtkami dodaj jogurt bez cukru, a następnie wsyp mąkę tortową i skrobię kukurydzianą. Zetrzyj skórkę z 1 cytryny i dodaj do masy z żółtek oraz wsyp dwie szczypty soli. Wszystko dokładnie rozmieszaj na gładką masę bez grudek.
Przygotuj bezę z białek – mikserem na najwyższych obrotach ubijaj białka przez około 5-10 minut, a następnie dodawaj kolejno po łyżce cukru, a na koniec dodaj 1 łyżkę soku z cytryny. Dodawaj porcjami bezę do masy z żółtek i bardzo delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, aby nie usunąć bąbelków.
Foremkę ( śr. 15 cm.) wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę jogurtową. Uderz lekko blaszką o stół by pozbyć się nadmiernego powietrza w cieście. Foremkę umieść w większej blaszce, następnie połóż na kolejną – dużą i płaską blachę – nalej do niej trochę wody, wtedy ciasto po upieczeniu będzie nieziemsko wilgotne. Piekarnik nagrzej do 150 stopni i piecz ciasto przez 30 minut. Potem zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz ponownie przez 30 minut.
Po upieczeniu wyjmij z foremki i odstaw do wystygnięcia, a następnie posyp cukrem pudrem. Ciasto jogurtowe smakuje najlepiej po wystygnięciu. Smacznego!