Orzeźwiające ciasto jest czymś, co dla wielu osób jest najlepszym sposobem na poradzenie sobie z wysokimi temperaturami. Poniższy przepis na jogurtowca z truskawkami jest tego przykładem.
Składniki na masę jogurtową:
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
500 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego), temperatura pokojowa
60 g cukru lub ksylitolu
11 listków żelatyny (lub 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
Pozostałe składniki:
1 galaretka truskawkowa
ok. 200- 300 g świeżych truskawek
pistacje (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Truskawki myjemy (lub rozmrażamy), a żelatynę zalewamy 8 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Truskawki blendujemy na mus, dodajemy jogurt, cukier i ponownie miksujemy.
Napęczniałą żelatynę podgrzewamy i mieszamy, aż się rozpuści. Studzimy ją i mieszamy, a podczas tego dolewamy masę jogurtową i resztę masy. Gotową mieszankę wstawiamy do lodówki, aż zacznie tężeć. Potem wylewamy ją do tortownicy i znowu chowamy do lodówki, to samo robimy z galaretką. Pozostałe truskawki kroimy w grube plasterki, kładziemy na stężałej masie jogurtowej i zalewamy galaretką. Na koniec można udekorować pistacjami.