Jaka jest recepta na idealne ciasto na pierogi? Jedni uważają, że nie powinno się do niego dodawać jajka, tymczasem zdaniem innych składnik ten jest w cieście na pierogi wręcz niezbędny. Mamy do dyspozycji, aż trzy opcje, a wybór tej właściwej zależy od celu, który chcemy uzyskać. Jak dokonać odpowiedniego wyboru?
Rola jajka w cieście na pierogi
Dzięki kurzemu produktowi ciasto na pierogi jest nieco twardsze. Staje się więc mniej plastyczne, stąd pierogi w trakcie gotowania mogą się rozpadać. Poza tym zbite ciasto trochę trudniej się lepi i trudniej będzie uformować z niego cienkie placuszki.
Istnieje także możliwość, że przygotowane z dodatkiem jajka ciasto pierogowe przyćmi farsz, z czego nie każdy może być zadowolony. Są osoby, które w celu uniknięcia problemów w formowaniu, wzbogacają ciasto o tłuszcz – zazwyczaj rozpuszczone masło bądź olej. Co prawda produkt ten daje niezły efekt, ale ulepiona masa nie będzie nigdy tak sprężysta, jak bezjajeczna. Ciasto na pierogi bez dodatku jajka można lepić prawie tak samo, jak plastelinę i tworzyć pierogi o wyjątkowo cienkiej „otoczce”. Taki wariant potrawy ma zdecydowanie liczniejsze grono zwolenników.
Ostatnia opcja to dodanie do masy pierogowej jedynie żółtek. Dzięki nim uzyskane ciasto stanie się delikatnie kruche, ale nadal będzie można je z łatwością lepić. Ciasto za sprawą samych żółtek nabierze też apetycznej, złocistej barwy.
Ciasto na pierogi bez jajek. Kiedy je robić?
Użycie nabiału może okazać się problematyczne w dwóch przypadkach. Pierogów na takim cieście powinni unikać weganie, a także ludzie uczuleni na białko kurzego jaja.