REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaCiasto Neapolitanka na każdą okazję. Przepis, do którego wrócisz nie raz

Ciasto Neapolitanka na każdą okazję. Przepis, do którego wrócisz nie raz

ciasto Neapolitanka
fot. screen Youtube / @Nonofoodies

Słodkie przekładańce zawsze robią wrażenie, ale nieraz unikamy przepisów na takie desery, bo z doświadczenia wiemy, że praca nad nimi jest długa i mozolna. To prawda, ale tym razem będzie inaczej. Neapolitanka to dowód na to, że pieczenie może być szybkie, łatwe i z fantastycznym efektem. Sekret tej receptury tkwi w prawidłowym złożeniu wypieku. Dzięki odrobinie fantazji deser jest elegancki i smakowity.

REKLAMA

Ciasto biszkoptowe – podstawa domowej Neapolitanki

Biszkopt jest jednym z głównych elementów tortów i ciast przekładanych, więc warto mieć w zanadrzu rzetelną recepturę na ten wypiek. Poniższy przepis na ciasto Neapolitanka też bazuje na biszkopcie. Specjał ten tworzą dwie warstwy biszkoptu waniliowego, pomiędzy którymi znajduje się jedna warstwa kakaowa. Poszczególne części oddzielone są od siebie czekoladowym ganaszem. Od tego ciasta nie sposób się oderwać. Przyciąga uwagę każdego łasucha. Zapraszamy po przepis.

Przepis na ciasto Neapolitanka

Lista składników:
Biszkopt:
4 jajka
200 g drobnego cukru
250 g mąki
200 g masła
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ganache:
120 ml płynnej śmietany
150 g ciemnej czekolady

REKLAMA

Lukier:
woda
160 g cukru pudru

Dekoracja:
czekoladowe posypki

Wykonanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. W naczyniu łączymy jajka z cukrem, a potem dodajemy płynne masło. Partiami przekładamy mąkę z proszkiem, mieszamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 porcje (każda po 273 g). Do jednej części wsypujemy kakao. Blachę smarujemy masłem i wlewamy ciemne ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. i pieczemy przez kwadrans. Studzimy.

REKLAMA

Do drugiej i trzeciej porcji masy dajemy wanilię i mieszamy. Wszystko przekładamy do blachy, a potem wkładamy do piekarnika. Jasne ciasto też pieczemy w 180 st. C. przez 15 minut, studzimy.

Na ganache: czekoladę rozdrabniamy i przekładamy do miski. Podgrzewamy kremówkę i zalewamy nią słodycz, mieszamy na gładką i spójną masę. Powinna zupełnie się wystudzić.

Jasne ciasto przekrawamy równolegle na 2 blaty. Na talerzu umieszczamy 1 blat zwykłego ciasta, polewamy go ganachem i na niego kładziemy ciemny biszkopt. Rozprowadzamy na nim ganache i umieszczamy waniliowe ciasto. Deser chłodzimy przez 15 minut.

REKLAMA

W międzyczasie robimy lukier. Łączymy cukier puder z 1-2 łyżeczkami gorącej wody, mieszamy i polewę nanosimy na wypiek. Pomagamy sobie szpatułką. Na koniec ciasto dekorujemy posypką i wkładamy do chłodziarki na godzinę, aby ganache stwardniał, ale niezbyt mocno.

Polecamy też przepis na pyszne ciasto Biała Dama.

ZOBACZ TAKŻE
REKLAMA
REKLAMA