Jesteś przekonany, że smakowite i eleganckie ciasto powstanie tylko, gdy mocno się przyłożysz, kupisz drogie składniki i poświęcisz mnóstwo czasu? Ta receptura udowadnia, że jest zupełnie na odwrót. „Obsesja” jest 3-warstwowym wypiekiem o wspaniałym wyglądzie i smaku. Każda warstwa jest godna pochwały. Polecamy przepis na ciasto kakaowe z brzoskwiniami i kremem śmietanowo-kawowym.
Zamiast tracić czas i energię na pieczenie tortów i maratońskich ciast przekładanych, skuś się na wypiek z poniższego przepisu. Ponadto możesz go modyfikować, a w sezonie użyć owoców świeżych zamiast tych z puszki. Pierwszoplanową rolę w tym deserze grają brzoskwinie, ale nic się nie stanie, jeśli użyjesz moreli, mango czy truskawek. Wtedy też dopasuj odpowiedni smak galaretki.
Przepis na ciasto Obsesja
Składniki:
Biszkopt:
1/3 szklanki mąki pszennej
4 jajka
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Galaretka:
3 galaretki brzoskwiniowe
850 ml płynu (sok z brzoskwiń + woda)
1 puszka brzoskwiń
Masa:
pół szklanki cukru pudru
500 g mascarpone
1 pełna łyżka kawy Inki zalana 2 łyżkami wrzącej wody
pół litra śmietanki 36%
Polewa:
40 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki śmietanki 30-36%
Dodatkowo:
sok z cytryny – do nasączenia
Sposób przygotowania:
Na biszkopt: białka ucieramy na sztywno, wsypujemy etapami cukier puder i łączymy mikserem do rozpuszczenia. Bez przerwy ubijając, przekładamy po kolei żółtka, a potem przesiewamy do ciasta mąkę wraz z kakao, mieszamy szpatułką. Wlewamy masę do formy (24 cm x 24 cm) wyścielonej pergaminem. Pieczemy biszkopt w 175°C przez 20 minut.
Syrop z brzoskwiń zagotowujemy wraz z wodą, ściągamy z palnika i dodajemy do niego galaretki. Studzimy i czekamy, aż lekko zastygną.
Ciasto biszkoptowe umieszczamy w formie, montujemy rant. Ponczujemy je sokiem z cytryny, a potem umieszczamy na powierzchni brzoskwinie. Wlewamy galaretkę i deser wkładamy do chłodziarki, aby stwardniał.
Zimną kremówkę miksujemy z cukrem pudrem na sztywną masę. Przekładamy mascarpone, chwilkę ucieramy. Dodajemy chłodną kawę, mieszamy i równo rozsmarowujemy masę na twardej galaretce.
Na polewę: śmietankę stawiamy na małym ogniu, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy – powinna powstać gładka polewa. Zbyt gęstą rozrzedzamy niewielką ilością śmietanki. Polewą ozdabiamy deser, tworząc na powierzchni zygzaki lub esy-floresy. Chłodzimy i podajemy.