
Jesień to sezon na orzechy włoskie i laskowe. Masz spore zapasy i nie wiesz, co z nimi zrobić? Spróbuj przepisu na warstwowe ciasto Orzeszówka. Wystarczy chwila czasu i kilka prostych składników, by zajadać się przepysznym wypiekiem po obiedzie.
Ciasto Orzeszówka to słodka specjalność, która z pozoru wygląda na dość trudne i pracochłonne. Pozory czasem mylą i w tym przypadku jest podobnie. Nie trzeba mieć wielkiego doświadczenia cukierniczego, by taki deser zrobić samemu. Orzeszówka wychodzi obłędna w smaku i czuć w niej nie tylko orzechowe nuty.
Przepis na ciasto Orzeszówka
Składniki:
Ciasto Orzechowe
□ 160 g cukru,
□ 200 g mielonych orzechów włoskich,
□ 6 białek,
□ 20 g bułki tartej.
Ciasto jasne
□ 250 g mąki pszennej,
□ 6 żółtek,
□ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
□ 100 g masła,
□ 150 g cukru.
Krem
□ 200 g masła w temperaturze pokojowej,
□ 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
□ 500 ml mleka,
□ 2 łyżki cukru,
□ 100 g drobno pokrojonych orzechów włoskich lub laskowych.
Dodatkowo
□ 80 ml śmietanki kremówki,
□ 100 g gorzkiej czekolady,
□ garść całych orzechów laskowych do ozdoby.
Wykonanie:
Jasne ciasto
Mąkę z masłem, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem łączymy i zwinnie zagniatamy na spójne ciasto. Kroimy je na pół. Pierwszy kawałek umieszczamy na dnie formy wyłożonej pergaminem i chłodzimy, a drugi owijamy folią i też wkładamy do lodówki.
Ciasto orzechowe
Ubijamy białka na sztywno, etapami sypiemy cukier, a potem do piany dodajemy zmielone orzechy i bułkę tartą, mieszamy powoli. Dzielimy ciasto na pół. Formę z kruchym blatem wyciągamy z lodówki i rozprowadzamy na nim połowę ciasta orzechowego. Pieczemy w 180℃ przez ok. 20-25 minut.
Drugi kawałek ciasta kruchego rozkładamy w oddzielnej formie i smarujemy drugą częścią orzechowej masy. Pieczemy tak jak poprzednio. Studzimy wypieki w obu blachach.
Krem
Budynie i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w ok. 150 ml mleka. Resztę nabiału zagotowujemy, a potem wlewamy budynie i gotujemy gęsty krem, cały czas mieszając. Ściągamy z palnika, okrywamy folią spożywczą na dotyk, studzimy.
Ucieramy miękkie masło i przekładamy małymi porcjami chłodny budyń. Mieszamy robotem na krem bez grudek. Na koniec wrzucamy rozdrobnione orzechy, mieszamy krem łyżką.
Na spodzie formy umieszczamy ciasto kruche z ciastem orzechowym. Smarujemy 1/2 porcji masy budyniowej i kładziemy na to drugie podwójne ciasto, a potem równo rozprowadzamy na nim resztę masy.
Robimy polewę z czekolady i kremówki. Oba składniki roztapiamy, a potem oblewamy deser po całym wierzchu. Po chwili ozdabiamy go orzechami. Wypiek chłodzimy przez co najmniej dwanaście godzin. Smacznego.