Ciasto śmietankowe w 10 minut. Idealne na każdą okazję. Dzieci je uwielbiają, dlatego koniecznie zapisz ten przepis i wypróbuj.
Ciasto na bazie śmietanki kremówki przypomina wyglądem babkę piaskową. Smakowo zdecydowanie ją przebija, bo jest wilgotne w środku i bardzo mięciutkie. Przygotowanie jest banalnie proste, sprawdź przepis poniżej.
Ciasto śmietankowe w 10 minut. Przepis
Składniki:
» 4 jajka
» 200 g cukru
» 1 op. cukru wanilinowego
» 60 ml oleju słonecznikowego + 60 ml roztopionego masła
» 120 ml śmietany kremówki 30%
» 280 g mąki
» 2 łyżeczki proszku do pieczenia
» 20 g kakao
» 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj cukier wraz z cukrem wanilinowym, następnie ubij je na puszystą, jasną masę. Dodaj olej i roztopione masło, a potem zmiksuj. Dodaj śmietanę kremówkę, krótko zmiksuj, następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj i podziel ciasto na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao wymieszane z dwoma łyżkami mleka.
Do blaszki wlewaj naprzemiennie jasną i ciemną masę. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach i piecz 40 minut do suchego patyczka.